"Nog dit jaar meer dan 10.000 bio-landbouwbedrijven in Beieren"

In Beieren zijn in 2018 meer dan 800 bedrijven overgestapt op biologische landbouw. Het aantal bio-landbouwers en het biologisch landbouwareaal in de Duitse deelstaat Beieren zijn ook in het afgelopen jaar verder toegenomen. Michaela Kaniber, de minister van Landbouw van de deelstaat, deelde naar de aanloop van de BIOFACH 2019 in Neurenberg mee dat in het afgelopen jaar meer dan 800 bedrijven zijn overgestapt op biologische landbouw. Daarmee is het totale aantal bio-bedrijven gestegen naar circa 9.900, die samen op 345.000 hectare biologisch telen.

Vergeleken bij vorig jaar betekent dit een stijging van negen procent wat betreft het aantal bedrijven. Het biologisch landbouwareaal steeg zelfs met zeventien procent. "We rekenen erop dat we nog dit jaar het aantal van 10.000 bedrijven in Beieren zullen overschrijden", zei de minister in München. In totaal wordt er in Beieren door circa tien procent van de bedrijven en op tien procent van het areaal biologische landbouw bedreven. Beieren heeft daarmee het grootste bio-landbouwareaal van alle Duitse deelstaten. Op de middellange termijn moet het bio-areaal in Beieren verdubbeld worden.

In het afgelopen jaar zijn bedrijven uit alle productierichtingen overgestapt op biologische landbouw, het zwaartepunt ligt volgens de minister echter net als in de voorgaande jaren op de akkerbouw. De overstap van melkveebedrijven op biologisch is nog steeds afgeremd, aangezien de belangrijkste bio-zuivelfabrieken in Beieren nog slechts weinig nieuwe leveranciers opnemen.

"Bepalend is dat de landbouw, de markt en de vraag zich gezamenlijk verder ontwikkelen, anders komen de prijzen te sterk onder druk te staan“, aldus de minister. Daarbij speelt het eigen Beierse bio-keurmerk een belangrijke rol, hieraan kunnen de consumenten doelgericht bio-levensmiddelen uit Beieren herkennen. Inmiddels gebruiken meer dan 150 bedrijven dit keurmerk voor in totaal 1.200 verschillende producten – van melk en vlees, groenten en fruit tot aan dranken.

Bron: www.topagrar.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven