Marokko moet nog veel werk verrichten in de biologische sector

Na geconfronteerd te zijn met de groeiende buitenlandse vraag naar biologische producten, wil de Marokkaanse vereniging van exporteurs (ASMEX) een PPP-structuur opzetten. Onlangs werd hiervoor door ASMEX met de Bio Entrepreneurs Club (CEBio) een bijeenkomst georganiseerd. Het doel was om samen de exportkwesties binnen de sector nader te bestuderen. Hieruit zijn verschillende problemen naar voren gekomen.

Tijdens deze bijeenkomst is onder andere aan het licht gekomen dat de export van biologische producten grotendeels in ruwe vorm of in bulk plaatsvindt en alleen voldoet aan de specifieke behoeften van buitenlandse telers die hun productiekosten willen minimaliseren. Daarnaast maakt de biologische markt in Noord-Europese landen momenteel een aanzienlijke groei van ongeveer 20% door. Het is daarom noodzakelijk om beroeps te organiseren op productcategorieën of op participanten die gespecialiseerd zijn in distributie met sterke cashmobilisatievaardigheden. Ook is het noodzakelijk om in de doellanden een netwerk van partners op te zetten.

De Marokkaanse markt dekt de eigen binnenlandse vraag naar biologische producten niet. Het feit dat er daarnaast geen eenduidige visie met betrekking tot de export van biologische producten bestaat, zorgt voor een versnippering van de inspanningen en een kleinere onderhandelingsmarge.

De ASMEX en de participanten willen daarom het biologische label “Made in Morocco” op buitenlandse markten en de ontwikkeling van geïntegreerde biologische sectoren promoten: “In verschillende landen van de wereld neemt de vraag naar biologische producten gestaag toe. De ASMEX pleit voor ondersteuning van nationale distributienetwerken voor de creatie van een ecosysteem voor het delen van diensten. Ook pleit de ASMEX voor het creëren van synergieën en betere voorwaarden voor de exportgroei,” zei directeur van ASMEX Hassan Sentissi El Idrissi.

Tot slot wil de ASMEX een publiek-privaat partnerschap (PPP) opzetten om de juridische en procedurele aspecten in te kunnen kaderen en de relaties tussen de verschillende actoren binnen de sector soepeler te kunnen laten verlopen. Er moet nog veel gebeuren om het concurrentievermogen van de Marokkaanse biologische producten te kunnen vergroten.

Bron: ecoactu.ma


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven