Ellen van Dalen, Natuurlijk Gezond:

"Smaak haal je uit de grond, niet uit water"

Tholen – Haast met afschuw verneemt Ellen van Dalen van Natuurlijk Gezond dat Albert Heijn voortaan jaarrond sla in het assortiment heeft, volautomatisch geteeld in de kas en op water. "Hoe kun je nu vitaminen halen uit water? Die moet je dan toevoegen. We knoeien teveel met onze gewassen. Bovendien smaak haal je uit de grond, niet uit water", zegt ze stellig.


Ellen van Dalen

Anders dan de grootgrutter heeft Ellen een winkel met enkel biologische producten waarbij ze geen concessies doet. "Ik verkoop geen gesneden groenten en doe niet aan aanbiedingen." Wel heeft ze een missie om mensen bewust te maken van het belang van biologische voeding. "Biologische voeding is de fundering voor het menselijk lichaam en voorkomt vele klachten, ziektes en aandoeningen. Je moet denken in groenten en fruit, afwisselen in voeding en zeker geen suiker eten", stelt Ellen.

Bij het inkopen van producten kijkt Ellen heel kritisch. "Veel etiketten zijn niet betrouwbaar. Er wordt gezegd dat iets biologisch is, maar dan blijkt dat maar bijvoorbeeld 50% van de inhoud biologisch is. De woorden Biologisch en Duurzaam zijn tegenwoordige meer een marketingbegrip, waardoor consumenten niet meer proeven met de mond maar met de ogen."

Ook bij het inkopen van groenten en fruit let ze op smaak en tot haar spijt valt daar steeds minder te kiezen. Ellen: "Ik ben opgegroeid in het groenten en fruit gebeuren en was eigenlijk klaargestoomd om de groenten en fruitwinkel van mijn ouders over te nemen. Ik koos een andere weg maar de liefde voor groenten en fruit stroomt wel door mijn bloed. In de loop der jaren ging het eten van groenten en fruit mij steeds meer tegenstaan omdat producten steeds minder smaak hebben. Omdat supermarkten de plaats in hebben genomen van de vroegere groentewinkels is de keuze voor de consument ook steeds meer beperkt. Het gaat alleen nog hoe iets er uit ziet maar, niet hoe het smaakt."

Ellen is 4 jaar geleden zelf gestart met een groentezaak "maar, dan met biologische groenten en fruit. Buiten dat het veel gezonder is, is de smaak als van ouds. Daarom zeg ik tegen mijn klanten: 'Als je het niet voor het biologische aspect doet, doet het dan voor de smaak'."

Met dat concept groeit Natuurlijk Gezond, zoals de winkel van Ellen heet, nog steeds. "Het enige waar ik  niet op had gerekend is dat groothandels bepalen wat ik verkoop in mijn winkel. En dat is natuurlijk heel vreemd. Daardoor gaat men voorbij aan de verschillende doelgroepen die er zijn. Een druif met een pit kan ik bijvoorbeeld moeilijk vinden. Druiven zonder pit hebben totaal geen smaak, dus die verkoop ik dan ook niet zodat ik, ook al is het druiventijd, geen druiven verkoop, alleen de Hollandse Frankenthalers. Dat is toch wel heel triest voor een land wat groot is geworden in groenten en fruit.“ Ellen voelt zich haast een roepende in de woestijn en vraagt zich af wie er nog meer, net als haar, gedreven is om gezonde en smakelijke groenten en fruit weer op de kaart te zetten en niet in de eerste plaats met cijfers bezig te zijn."

Voor meer informatie:

Ellen van Dalen
Natuurlijk Gezond
Broersveld 137
Schiedam
06 36546388
natuurlijkgezondwinkel@gmail.com 
@Natuurlijk Gezond Schiedam


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven