Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tanzaniaanse honing nu officieel biologisch

Tholen – De Tanzaniaanse honing van Jasmine Bee is nu officieel biologisch gecertificeerd. “Ik heb, oorspronkelijk voor het werk van mijn man, een hele tijd in Tanzania gewoond. De natuur in Tanzania is adembenemend mooi en rijk in biodiversiteit. Deze natuur staat onder zware druk als gevolg van een snel groeiende bevolking, ongecontroleerde overbegrazing en ontbossing. Met Jasmine Bee probeer ik een bijdrage te leveren tegen de kap van bomen door het opzetten van een commerciële honingketen, die juist afhankelijk is van het bos en die lokale gemeenschappen mogelijk zal aanmoedigen hun omgeving te beschermen. Nu is het gelukt om de honing te certificeren”, vertelt Jasmijn Bleijerveld, eigenaresse van Jasmine Bee.

Het proces van certificering was niet gemakkelijk. “Het project ligt afgelegen en is alleen via onverharde wegen te bereiken. Een heel groot gedeelte van de bevolking leeft onder de armoede grens, is analfabeet en spreekt alleen het lokale dialect. Maar je moet wel zorgen dat alle stappen in het biologische certificeringsproces in orde zijn. Wij leggen onze Europese standaarden bij imkers op, die al generaties lang op traditionele wijze bijen houden, honing roven en veelal ter plekke opeten. Elke stap in de keten van de kast tot en met de verpakking en transport hebben wij bekeken hoe deze volgens de biologisch normen konden voldoen om vervolgens dit aan elk van onze 1.000 imkers persoonlijk over te brengen. Jasmijn heeft voor het project financiële ondersteuning gehad van RVO.

Jasmijn doet momenteel twee projecten. “Het andere project is Beehive Fencing, bedoeld om de schade door olifanten op akkers te beperken. We plaatsen elke tien meter een bijenkas met een draad ertussen. Als de olifanten deze draad raken, gaan de bijenkasten schommelen en de bijen zoemen. Daar schrikken ze van, want olifanten zijn bang van bijen. Hierdoor zorg je dat de olifanten uit de buurt blijven van de akkers en biedt het de boeren naast voedselzekerheid een extra inkomen door verkoop van de honing. Dit project bevindt zich aan de voet van de Kilimanjaro en we willen het graag nog verder uitbreiden.”

De honing van Jasmine Bee zit in bulkverpakking. Daarnaast verkoopt ze ook bijenwas. “Sommige mensen zijn overtuigd van de medicinale eigenschappen van Afrikaanse boshoning. Daar wordt momenteel nog veel onderzoek naar gedaan.”

Voor meer informatie:

Jasmijn Bleijerveld
Jasmine Bee 
Archimedesweg 104
1098 JT Amsterdam
06 41445223
jasmijn@jasminebee.nl  
www.jasminebee.nl