VS: Prairie Organic Vodka is klaar voor groei

In het kleine stadje Princeton, Minnesota wordt een combinatie van moderne technologie en ouderwetse teeltpraktijken gebruikt om één van 's wereld oudste alcoholische dranken te maken: wodka.

“Onze afkomst is een belangrijk onderdeel van wie we zijn," vertelt Mike Duggan, de directeur van het in Minneapolis gelegen Phillips Spirits. Zij distilleren de wodka van Prairie Organic al meer dan een decennium in Princeton en de mais die hiervoor wordt gebruikt, wordt geteeld bij bedrijven dichtbij Benson. Er is een reden dat op de fles “Farmed in Minnesota,” staat, zegt hij.

“Voor ons is het alles. Ik kan je nu in de auto meenemen naar het teeltbedrijf om de teler te ontmoeten die de mais voor onze wodka teelt," voegt Duggan toe.

De mais wordt in kleine hoeveelheden gedistilleerd en twee keer per week wordt in de koperen distilleerketels 280 tot 300 liter wodka per uur gemaakt, allemaal onder het toeziend oog van een jongen die opgegroeid is op de boerderij en een studie in scheikunde heeft afgerond, Ben Guderian.

“In plaats van een bepaald aantal keren te distilleren, distilleren we naar smaak," zegt Guderian.

Het doel is om een neutrale smaak te creëren, maar Guderian wil iets van het karakter van de biologische mais die zijn buren telen behouden.

“Er zit een hele fijne zoetheid, romigheid in Prairie Organic, iets dat makkelijk te identificeren is," zegt hij. Een panel van proevers evalueert iedere partij en beslist of het klaar is. Prairie Organic noemt hen de “Guardians of the Grain.”

“Als het niet aan hun standaard voldoet, begin ik het gehele proces opnieuw," vertelt hij.

Phillips ziet een potentiële groei in de categorie van handmatig gebrouwen dranken aangezien ze de populariteit van hun UV Vodka hebben zien afnemen. Prairie Organic is in 2008 opgericht en nu in 2019 zijn ze meer dan klaar om verder te groeien.

“Ons product voldoet aan veel van de elementen die consumenten belangrijk vinden: het is biologisch, GGO-vrij en glutenvrij," zegt Duggan. De telers in Minnesota, die de mais telen voor Prairie Organic, zijn allemaal biologisch gecertificeerd net als het distilleerproces. 

“Acht van de tien consumenten hebben tegenwoordig iets in huis dat biologisch is," zegt Duggan. Maar analisten denken dat mensen biologische producten kopen omdat ze denken dat dit gezonder voor hen is. Niemand verwacht dat biologische wodka gezondheidsvoordelen heeft.

“Het idee achter biologische alcoholische dranken is dat het beter is voor ons allemaal. Bijvoorbeeld voor het milieu en de grond," legt Duggan uit.

Op dit moment nemen biologische alcoholische dranken slechts 1% van de markt in beslag. Als dit naar 5% zou groeien, zou er volgens Duggan 3,4 miljoen kg aan bestrijdingsmiddelen niet in de grond terechtkomen.

“Voor ons is de toekomst helder," zegt Duggan. "De toekomst is biologisch."

Bron: CBS Minnesota (Jason DeRusha)


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven