Bioland wil puntensysteem voor biodiversiteitsmaatregelen invoeren

Bioland heeft in het afgelopen jaar intensief aan de details van een biodiversiteitsrichtlijn gewerkt. De eerste resultaten werden in de herfst van 2018 aan de gedelegeerden van de bondsregering gepresenteerd.

Het Bioland-natuurbeschermingsteam werkt, samen met de Duitse commissie biodiversiteit, intensief aan het uitwerken van biodiversiteitsrichtlijnen. Het basisidee daarbij is de garantie van een minimaal engagement voor biodiversiteitsmaatregelen door ieder bedrijf. De biologische werkwijze op zich heeft weliswaar al veel positieve uitwerkingen, maar dat alleen is volgens de vereniging echter niet voldoende om soortenrijke agrarische landschappen te behouden.

Bioland wil de nieuwe richtlijnen echter niet als geboden en verboden uitleggen. In plaats daarvan moeten de richtlijnen op een puntensysteem berusten. Ieder bedrijf kiest uit een catalogus met maatregelen, die plant- en diersoorten bevorderen, de maatregelen uit die het beste bij zijn of haar bedrijf passen. Dit kan bijvoorbeeld het extensieve gebruik van grasland, het laten staan van stroken klavergras of het aanleggen van stroken met wilde planten zijn.

„We willen niemand afschrikken, maar de bedrijven motiveren om zich individueel bezig te houden met natuurbeschermingsvragen“, benadrukt Hans-Joachim Mautschke. „De richtlijnen sluiten aan bij de praktijk en zijn reëel!“ De bedrijven worden volgens hem niet verplicht om bijvoorbeeld een toename van bijvoorbeeld het aantal veldleeuweriken of bloeiende planten aan te tonen aangezien men bij een juiste realisering van beproefde maatregelen er vanuit kan gaan dat de biodiversiteit bevorderd wordt.

De puntenregistratie moet via een online-tool gebeuren, waarin de bedrijven tevens hun maatregelen documenteren en daarmee ook de basis leggen voor de controle van de biodiversiteitsrichtlijnen, aldus de vereniging. Steekproefgewijs zullen bedrijven soms gedetailleerder bekeken worden en zal ook de ene of andere realisering van een richtlijn ter plaatse gecontroleerd worden.

Bovendien deelt Bioland mee dat zij haar advisering op het gebied van natuurbescherming uit wil breiden met een individueel aanbod. Door middel van omvangrijke informatiemogelijkheden wil men alle bedrijven erbij ondersteunen om passende maatregelen voor het eigen bedrijf te vinden en deze op de juiste wijze te realiseren. „De Bioland-richtlijnen zijn een grote kans voor de vereniging en haar leden“, zei Bioland-voorzitter Jan Plagge. Zijn vereniging zet met haar richtlijnen maatstaven in de biologische landbouw en daarbuiten.

Bron: www.topagrar.com


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven