Fairtrade blauwe bessen verbeteren levens van Chileense telers

Het aanbod aan biologische blauwe bessen in Chili laat een stijgende trend zien. Voor het Chileense Wholesum zal de seizoenspiek dit jaar vallen tussen februari en maart. Het grootste volume aan biologische blauwe bessen zal van de teeltpartner Valles del Sur SpA komen, die in de Chileense stad Vilcun is gevestigd. Valles del Sur heeft sinds 2018 het certificaat van Fair Trade USA en sinds 2016 een certificaat via FLOCERT in handen. Chileense fairtrade producten spelen een sleutelrol voor het blauwe bessenprogramma van Wholesum.

“We zijn erg enthousiast over een nieuw succesvol seizoen met Fair Trade blauwe bessen in samenwerking met Valles del Sur SpA. Wholesum heeft zich goed toegewijd aan de idealen van Fair Trade, sinds we in 2012 een Fair Trade USA-certificaat in handen kregen. We verwachten dat de handel in blauwe bessen van dit seizoen geweldig bij zal dragen aan de lokale gemeenschappen die aan Valles del Sur SpA verbonden zijn,” zegt Ricardo Crisantes van Wholesum.


Ricardo Crisantes van Wholesum (links) en Santiago Farah, CEO van Valles del Sur SpA.

Vorig jaar ging Wholesum samenwerkingsverbanden aan met biologische zachtfruittelers in Noord- en Zuid-Amerika. Het doel hiervan was om een programma op te zetten van telers, die allemaal hetzelfde ideaal deelden van een eerlijke wereld. De omzet van Fair Trade producten zoals de blauwe bessen van Wholesum gaat naar initiatieven voor ontwikkeling, zoals subsidies voor projecten waarvoor gestemd is door de inwoners van Vilcun. Volgens het bedrijf heeft de omzet van blauwe bessen sinds het verkrijgen van het Fair Trade certificaat ervoor gezorgd voor de beschikbaarheid van oog- en tandartsen voor de werknemers en hun families. Ook zijn er op deze manier middelen mogelijk gemaakt voor onderwijs, noodfondsen voor families die door brand hun huis zijn kwijtgeraakt of andere soortgelijke projecten.

Santiago Farah, de CEO van Valles del Sur SpA, is een groot voorstander van het Fair Trade partnerschap met Wholesum. In januari bezocht Farah locaties van Wholesum in Arizona en Sonora. Hier wist hij contact te leggen met Fair Trade commissies en kreeg hij per locatie een rondleiding met betrekking tot het project. Farah en Crisantes wisselden ideeën over Fair Trade uit en hopen samen verder te bouwen op de basis die nu is opgericht.

Volgens Wholesum heeft het Fair Trade programma de levens van de werknemers verbeterd en de moraal op de teeltbedrijven gesterkt. “Naast de directe voordelen van de projecten door middel van de Fair Trade subsidies is een groot positief effect het verbeteren van de werksfeer. De werknemers krijgen het gevoel dat ze sterker in hun schoenen staan", aldus Crisantes. Wholesum is van mening dat hun ervaring met Fair Trade ook andere teeltbedrijven in de VS zal inspireren om hun werknemers te ondersteunen door middel van een Fair Trade certificaat.

Voor meer informatie:
Joanna Jaramillo 
Wholesum
Ph: +1 (520) 394-7329
joannaj@wh.farm
wb.farm


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven