Gedeelde Weelde opent coöperatieve winkel in Maastricht

Na drie jaar van voorbereidingstijd opent maandag 18 februari Gedeelde Weelde, de eerste coöperatieve winkel voor de dagelijkse boodschappen in Maastricht, de deuren. De winkel, gevestigd in het monumentale Eiffelgebouw, biedt een volledig en biologisch assortiment met de nadruk op vers. Er is een ruim aanbod van lokale en regionale producten.

Gedeelde Weelde biedt alles voor de dagelijkse boodschappen: van Maastrichtse aardappelen tot romige Ardennenkazen, van Limburgs appelsap tot Italiaanse wijnen, van ecologische rozenshampoo tot veganistisch pizzadeeg. Ondernemerslid Michel Lemmens: “De meeste producten zijn biologisch geproduceerd. Met uitzondering van enkele producten die weliswaar op biologische manier zijn geteeld, maar waarvoor de boer het relatief dure EKO-label (nog) niet heeft. Dat leggen we ook zo uit aan de klanten: labels en keurmerken zijn niet alles, Gedeelde Weelde staat óók voor vertrouwen in elkaar, en in een nieuwe, lokale economie.”

Oprichters en ondernemersleden van coöperatie Gedeelde Weelde.  Foto: MalleMuze

De winkel wil excelleren in zijn versafdelingen, legt ondernemerslid Luuk Rövekamp uit: “We willen ons onderscheiden met weelderige brood-, kaas-, groente- en fruitafdelingen, en hier zo veel mogelijk regionale producten aanbieden.” In het horecagedeelte van Gedeelde Weelde kunnen klanten terecht voor een gezond ontbijt, een vegetarische lunch of een stukje versgebakken cake. De winkel is open van maandag tot vrijdag van 9 tot 19 uur en op zaterdag van 9 tot 17 uur.

Gedeelde Weelde werd in december 2015 opgericht door vijf mensen. Inmiddels telt de coöperatie 123 leden. Coöperatief betekent bij Gedeelde Weelde dat producenten, consumenten en winkeliers lid van de winkel kunnen zijn en daarmee ook mede-eigenaar. Het zijn de leden, die minimaal 100 euro inleggen, die het beleid van de winkel mede bepalen. Op die manier wil Gedeelde Weelde bijdragen aan een breed gedragen, faire, duurzame en lokaal georganiseerde voedselketen in Maastricht en omgeving.

In de afgelopen maanden hebben elk weekend circa veertig leden de handen uit de mouwen gestoken bij de bouw en inrichting: ze brachten kleur in de in ruimte met leemstructuurverf, poetsten koelingen, olieden meubels, zetten stellingen op en naaiden zitkussens. Marie Labussière, Franse promovendus aan de Universiteit Maastricht is lid van de coöperatie en heeft twee zaterdagen meegeholpen. “Door letterlijk mee te bouwen aan je eigen winkel wordt het een plek waar het om meer draait dan consumptie alleen.” Ook kreeg de coöperatie hartverwarmende steun van tal van bedrijven en particulieren, in de vorm van sponsoring, betaling in boodschappenbonnen, schenkuren en gratis adviezen. Ondernemerslid Christiane Gronenberg: “Het is een enorm bewijs van vertrouwen als iemand een vrije dag spendeert om bijvoorbeeld een koeling te schrobben. Tijd is het belangrijkste goed dat een mens heeft. Daarnaast is het erg leuk om samen te klussen. We hebben al veel met elkaar gelachen.”

Voor meer informatie:

www.gedeeldeweelde.nl


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven