Spanje: In geval van crisis lijdt biologische teler minder dan traditionele teler

Biologische telers zouden minder te lijden hebben onder een crisis dan traditionele telers. Dat stelde de algemeen adjunct-directeur van Gedifferentieerde Kwaliteit en Biologische Teelt van het Spaanse Ministerie van Landbouw, Visserij en Voedsel, Javier Maté.

Maté haalde de zuivelsector als voorbeeld aan, waarin biologische producenten niet zo zwaar getroffen werden door de prijzencrisis als traditionele zuivelproducenten.

Hij benadrukte dat de winstgevendheid van biologische telers en veehouders verbetert, mede dankzij de groeiende consumptie en de trend op de markt. Deze factoren leiden ertoe dat deze professionals, die "hogere teeltkosten hebben", een "eerlijke en evenwichtige prijs" voor hun producten ontvangen.

Deze vorm van landbouw is ook in afwachting van de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Maté benadrukte dat de biologische sector een van de "best voorbereide" sectoren is in het "aangaan van de uitdagingen" van het volgende GLB.

De biologische sector in het nieuwe GLB en in de voedselketen

Volgens Maté zal het nieuwe EU-programma meer gericht zijn op milieubeleid, en hij verwacht dat dit gunstig zal zijn voor de biologische sector. In de huidige onderhandelingen wordt een "substantiële wijziging" voorgesteld in de toepassing van maatregelen op basis van indicatoren voor agronomische ontwikkeling en hierin zijn biologische thema's erg belangrijk.

In vergelijking met andere sectoren is er in de biologische sector sprake van meer begrip en betere onderlinge relaties tussen de schakels van de voedselketen. "Hier functioneren de rollen van alle spelers in de keten", aldus Maté.

Het kwam voor dat telers hun producten buiten Spanje brachten om verwerkt te worden, omdat ze op deze manier betere prijzen verwachtten te krijgen. Dit is echter aan het veranderen, doordat de sector "het begrepen heeft" en "veel belangrijke bedrijven al beschikken over een biologische teeltlijn".

Maté stelde ook dat de biologische teelt gelijke tred moet houden met de rest van de agrofood-sectoren als het gaat om de inzet op innovatie en technologische ontwikkeling.

Meer onderzoek en promotie

Volgens Maté betekent biologisch telen niet dat je ingaat tegen vernieuwing en vooruitgang. Hij stelde dat deze vorm van landbouw juist meer onderzoek vereist, zoals naar teeltmethodes zonder het gebruik van traditionele gewasbeschermingsmiddelen.

Promotie is van essentieel belang in het beleid van het ministerie voor deze sector. Het doel is om de ontwikkeling en consolidatie van de biologische landbouw, en de bijdrage aan de strijd tegen klimaatverandering en voor milieubescherming, te ondersteunen. 

Maté lichtte toe dat het huidige 'Alimentos de España' programma sterk gericht is op de biologische sector, aangezien deze sector gezien wordt als een zeer belangrijke steunpilaar voor de promotie van Spaanse levensmiddelen.

Daarnaast stelde hij dat de biologische sector ook kan functioneren als een "stimulans" en bevolking op het platteland vast kan houden. De biologische teelt is aantrekkelijk voor onder andere jongeren die willen ondernemen in deze sector, die een '"toegevoegde waarde" biedt ten opzichte van de traditionele teelt.

Gegevens biologische landbouw in Spanje

Volgens gegevens van 2017 is Spanje, met een areaal van iets meer dan twee miljoen hectare aan biologische landbouw, de koploper in biologisch oppervlak in de EU. Wereldwijd neemt het land de vijfde plaats in, na Australië, Argentinië, de V.S. en China.

In 2017 nam het areaal met 3,14% toe ten opzichte van het voorgaande jaar, en met 5,8% ten opzichte van de gemiddelde jaarlijkse groei van de laatste vijf jaar.

Momenteel is reeds 8,2% van de bruikbare landbouwgrond in Spanje gewijd aan biologische landbouw.

In 2017 bracht de biologische landbouw volgens gegevens van het ministerie een volume van 1,64 miljoen ton op, ter waarde van 1.892 miljoen euro.

 

Bron: efeagro.com


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven