Öko-Bauernhöfe Sachsen op de BioFach 2019

„Biologische telers konden de oogst stabiliseren door middel van irrigatie"

De BioFach-beurs in Nürnberg staat voor de deur en in de gehele bio-branche bereiden exposanten en bezoekers zich voor op spannende dagen. Ook Steffen Mucha, directeur van Öko-Bauernhöfe Sachsen (ÖBS) heeft grote verwachtingen van het event: „De beurs is voor ons de gelegenheid om onze klanten persoonlijk te ontmoeten. We willen nieuwe contacten aanknopen en bestaande contacten onderhouden. Het worden drie bijzonder intensieve dagen, die voor ons de basis voor het gehele komende jaar zijn! Het persoonlijke contact met de klanten en handelaren is heel belangrijk voor ons."

De droge zomer in 2018 heeft het veel telers moeilijk gemaakt, maar men hoorde vaak dat de biologische teelt er onder de streep beter vanaf is gekomen. „De stemming is over het algemeen goed. Ook wij hadden vanwege de moeilijke weersituatie geen gemakkelijk teeltjaar 2018. Het voordeel was echter dat biologische telers gemiddeld een groter irrigatieaandeel hebben dan conventionele bedrijven. Zo kon de oogst voldoende gestabiliseerd worden, ook al ging dit met hogere kosten gepaard." Ondanks de irrigatie heeft het weer een uitwerking op de kwaliteit en kwantiteit gehad, aldus Steffen. „De verzorgingszekerheid is desondanks gegarandeerd en we kunnen onze klanten tot in het voorjaar beleveren."

De prijzen voor zowel aardappelen alsook uien zijn stabiel, ook al bestaan er bepaalde risico's: „Het is moeilijk in te schatten hoe de knollen zich houden als ze voor langere tijd in bewaring liggen. Tot nu toe zijn er echter geen problemen." Enkele telers hebben onlangs in een koelmagazijn geïnvesteerd. Dit heeft een extra positief effect op de kwaliteit van de aardappelen in bewaring, aldus Steffen.

De ontwikkeling van de biosector op de Duitse markt is goed, vindt de directeur. „De handel maakt momenteel veel reclame voor biologisch. Men denkt haast dat de discounters elkaar alleen nog maar met bio willen aftroeven. Wij verwachten hier veel van, aangezien we van een verdere assortimentsuitbreiding op de markt uitgaan wat betreft biologische producten. Een bijbehorende toenemende vraag kunnen we dekken."

Ook de planning voor het komende seizoen is al in volle gang. „We praten reeds met onze klanten over aspecten zoals het areaal en rassen." Bij de variëteiten zoekt de handel momenteel in sterkere mate naar vastkokende aardappelen, en daar komt ÖBS aan tegemoet. „Wat betreft de teelt interesseren we ons bovendien voor factoren zoals  de bewaarstabiliteit en oogstgarantie."

ÖBS verkoopt sinds 25 jaar uitsluitend biologische producten. „Onze specialiteit is de directe levering van producten van de teler naar de klant. Wie bij ÖBS koopt, koopt direct van de teler met het totaalpakket aan dienstverlening van onze organisatie." De organisatie is gespecialiseerd in graan, peulvruchten, oliehoudende zaden en als tweede standbeen in groenten: „Hier focussen we ons op de contractteelt van groenten voor de verwerking, voor Frostereien en babyvoeding evenals aardappelen en uien voor de versmarkt."

Wilt u Steffen Mucha en ÖBS graag persoonlijk leren kennen? Bezoek dan hun stand op de: hal 9, stand 9-309.

Voor verdere informatie:
ÖBS, Öko-Bauernhöfe Sachsen GmbH
Geschäftsführung: Dipl. Ing. Steffen Mucha
Schweriner Str. 48
D-01067 Dresden
Tel. +49 (0)351 4905040
Fax +49 (0)351 4905041

Publicatiedatum:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven