Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bioland seminar 2019 „We bereiden ons voor"

Mit Bioland-voorzitter Jan Plagge en Oswin Maurer, decaan aan de economische faculteit van de universiteit Bozen, als gastspreker opende Bioland Südtirol het winterseminar in het onderwijscentrum Lichtenstern am Ritten. „We bereiden ons erop voor een grote groep consumenten voor biologisch te winnen.“

Met deze aankondiging wendde Jan Plagge, die tevens voorzitter is van de Europese afdeling van bio-organisatie IFOAM, zich tot de circa 200 aanwezigen. „Organic on every table“ en „fair play + fair pay“ luiden de slogans van de gemeenschappelijke Europese bio-politiek. Meer bio is geen luxe, maar een noodzakelijkheid en dit is binnen het markteconomische samenspel tussen telers, consumenten en handel te bereiken. De ontwikkeling van de biologische teeltwijze c.q. een markt voor biologische producten in Europa is een zeer heterogene, aldus Jan Plagge, ieder land pakt dit anders aan. Bij besluitvorming van de Europese Commissie in Brussel komt bio helaas slechts op de kleinste gemeenschappelijke noemer. „Des te belangrijker“, aldus Plagge, „dat de bio-telers één front vormen bij het vormen van standaarden zoals die van Bioland, Demeter of Naturland, om zo de handel eveneens te veranderen.“ Een actueel onderzoek van 'Thünen Bundesforschungsinstitut' toont aan dat de biologische landbouw voor waterbescherming, vruchtbaarheid van de grond, biodiversiteit, bronefficiëntie, klimaatbescherming- en aanpassing eenduidig in het voordeel is ten opzichte van andere teeltwijzen.

Over „bio als kwaliteitskenmerk voor Zuid-Tirol“ ging het in de voordracht van universiteitsprofessor Oswin Maurer, die in een ronduit levendige bewoording over de wisselwerking tussen handel, markt en consument sprak. Bij de concurrentie om levensmiddelen gaat het niet om marktaandelen, maar om „maagaandelen“. De aankoop van levensmiddelen, het genieten van eten, gaat samen met emoties, daar zouden telers en handelaren op moeten letten. „De biobranche heeft zeker nog veel ontwikkelingsmogelijkheden“, aldus Oswin, „nieuwe ideeën moet men verwezenlijken.“ Zo ziet hij potentieel voor bio in de voedingssupplementensector of bij lokale geneeskrachtige planten.

Landesrat Arnold Schuler en Leo Tiefenthaler, voorzitter van de 'Südtiroler Bauernbund', toonden zich blij met de aanhoudende trend richting ecologisering in Zuid-Tirol. De Landesrat wees op de aanhoudende problemen bij de drift van gewasbeschermingsmiddelen. Dit probleem wil men door meer onderzoekswerk in zijn greep krijgen. Het grote doel is een algemene ecologisering van de landbouw in Zuid-Tirol met concrete maatregelen in de komende jaren, het doen van onderzoek naar resistente soorten en antagonisten om de plantgezondheid te bevorderen. Toekomstig moet het minder om gewasbescherming, maar meer om de plantgezondheid gaan, aldus Arnold. Leo verwees naar de regeringsverklaring, waarin staat dat het bio-araal in Zuid-Tirol tot 2025 verdubbeld moet worden. Zo staat het ook in het bioconcept van de 'Südtiroler Bauernbund'. Toni Riegler van benadrukte dat er vanwege het stijgende aantal biologische telers gefundeerde advies nodig is. Adviseurs die met hun kennis en houding de principes van de biologische landbouw vertegenwoordigen en uitdragen, voor iedereen die er aan bij wil dragen om de landbouwsector van Zuid-Tirol te ecologiseren.

Bioland Verband Südtirol

Bron: https://www.dervinschger.it/de/news/bioland-seminar-2019-wir-bereiten-uns-vor-3503 

Publicatiedatum: