Uitleg over melkeiwit in Bonvita ijsjes

“Kans op kruisbesmetting is niet uit te sluiten”

Gisteren (maandag 4 februari) werd bekend dat de allergiewaarschuwing van Bonvita uitgebreid is (klik hier voor het artikel). Erik van Luyn geeft namens Bonvita de volgende toelichting, omdat er veel onduidelijkheid in de markt is over de waarschuwing die ze van de NVWA hebben moeten doen over het aantreffen van melkeiwit in de ijsjes:

"In week 4 heeft de keuringsdienst in Spanje in een Bonvita ijsje 0,0014 gram, ofwel 14 ppm, melkeiwit gevonden. Wij hebben daarop een waarschuwing de deur uitgedaan dat er melkeiwit in dit product zit en daarbij de productiecode vermeld. Vanzelfsprekend hebben wij van andere soorten ijs monsters naar een laboratorium gestuurd en laten controleren op melkeiwitten. Het resultaat is dat er overal sporen melkeiwit zijn gevonden."

"Volgens geraadpleegde medici, is 0,0014 gram melkeiwit te weinig voor een meetbare reactie bij een patiënt maar helaas denkt de NVWA daar anders over."

"Bonvita heeft een volledig plantaardige receptuur voor alle ijsjes, er worden uitsluitend biologische ingrediënten gebruikt zoals cacaoboter, rijststroop, vanille, en cacao. Van nature zijn deze ingrediënten melkvrij, maar blijkbaar vindt er ergens in de keten, bij de productie en/of bij één van de leveranciers, een kruisbesmetting plaats. Dit zijn wij nu aan het uitzoeken zodat we de 100% plantaardige kwaliteit kunnen veiligstellen."

"In de praktijk zal dit echter heel lastig worden voor melkbestanddelen. Dit komt doordat er voor melkeiwit geen wettelijke norm is. Daarom gebruikt het NVWA de referentiedosis van 0,000016 gram per ijsje. Dit is eigenlijk '0' omdat dit beneden de detectiegrens is."

"Graag vergelijk ik dit geval met gluten. Hiervoor is een wettelijke grens gesteld van 20 ppm (maximaal 20 miljoenste van de het product mag gluten zijn) met andere woorden 1 op de 50.000 deeltjes mag maximaal gluten zijn. Dit is zo streng gesteld vanwege de veiligheid van coeliakie patiënten. Helaas is er dus voor mensen met een melkeiwitallergie geen norm. Steeds meer producenten zetten daarom een disclaimer op de verpakking: 'Kan sporen van melkeiwit bevatten'. Hiermee is iedereen gedekt. In het geval van Bonvita claimen we dat het ijs lactosevrij (lees: melksuiker vrij) is en vertellen we op de verpakking dat het product 0,1 gram lactose kan bevatten. We weten immers dat enige kans op kruisbesmetting niet is uit te sluiten."

"In de toekomst zullen we ook op de verpakking waarschuwen voor melkeiwitten en op korte termijn zullen we stickers beschikbaar stellen om de producten van een waarschuwing te voorzien. De tekst ligt ter controle bij de NVWA."

"Bij Bonvita zullen we doorgaan met het maken van lekkere, biologische ijsjes en we zullen ons uiterste best doen om de laatste 0,0014% melk bestanddelen die nu nog in de producten zijn aangetroffen, te voorkomen. Op weg naar een vegan wereld."

Voor meer informatie: e.vanluyn@bonvita.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven