Biologisch afbreekbare oplossingen: van hot topic tot daadwerkelijke orders

Biologisch afbreekbare oplossingen zijn al jaren een hot topic, maar nu vindt er een transitie plaats en worden er echte orders geplaatst, vertelt Przemysław Procek van Oboya Horticulture Poland. Deze producent van tuinbouwproducten introduceerde drie jaar geleden de eerste biologisch afbreekbare hoes en breidde onlangs de lijn uit. Op de IPM Essen vond de officiële release van de producten uit hun biolijn en papierlijn plaats. "Nu kunnen onze klanten uit meer producten kiezen."

Przemysław Procek op de IPM Essen 2019 met de nieuwste toevoeging aan de Oboya biolijn: de sleeve.

Vraag van de eindgebruiker
Volgens Procek is de populariteit voor afbreekbare producten de laatste vier tot vijf jaar toegenomen en vooral vorig jaar zag hij de vraag toenemen. "In Scandinavische landen is het een hot topic en in Polen en Duitsland groeit het bewustzijn. In deze landen zien we dat de vraag afkomstig is van de eindgebruiker - er bestaat een verlangen om milieuvriendelijker te worden. Om aan de eisen van de klanten tegemoet te komen, kiezen steeds meer retailers ervoor om over te stappen op biologisch afbreekbare oplossingen. In Noorwegen en Zweden zijn draagtassen in de supermarkten nu bijvoorbeeld gemaakt van biologisch afbreekbare producten. Voor de tuinbouwsector zijn er dus ook kansen en het is soms zelfs nodig om op deze vraag in te spelen."

Full concept
Ongeveer een jaar geleden begon Oboya na te denken over manieren om hun lijn van biologisch afbreekbare producten uit te breiden. Ze hadden de standaard PLA-folie al in hun assortiment, maar ze vonden dat hun klanten niet genoeg keuzes hadden. Zeven maanden geleden startten ze de eerste fase op en produceerden ze de eerste trays in hun Oboya Bio-lijn. Daarna breidden ze de lijn uit met potten en sleeves en alle items die nodig zijn, zoals labels en sleeves, om een ​​volledig concept te creëren. "De producten zijn allemaal gemaakt van hetzelfde materiaal, dat bestaat uit 80% suikerriet, 15% krijt en 5% bio-olie. Het bevat geen GMO, heeft alle biocertificeringen en het is biologisch afbreekbaar." Volgens Procek voldoen deze materialen aan de Europese normen. "De gebruikte materialen worden ook gebruikt voor de draagtassen in Noorwegen en Zweden."

Papieren sleeves
Naast de Bio-lijn presenteerde Oboya ook hun nieuwe papieren sleeves in hun papierlijn. Deze sleeves zijn gemaakt van papier en kunnen worden gecoat met PLA, biodolomeer of biowas. "Dit is de volgende aanvulling op onze lijn biologisch afbreekbare producten, zodat onze klanten uit een breder assortiment kunnen kiezen."

Reacties
Deze productlijnen van biogebaseerd materiaal werden vorig jaar geïntroduceerd, maar de officiële release vond vorige week plaats op de IPM Essen in Duitsland. Verschillende telers gebruiken dus al de potten en trays uit de biolijn en leveren deze aan retailers. Hoe zijn de reacties? Volgens Procek zijn de reacties van de telers en retailers tot nu toe positief. "Naast het feit dat het een biologisch afbreekbaar product is, zijn de telers tevreden met de potten, trays en sleeves omdat ze kunnen worden gebruikt in de meeste van de machines die ze al hebben. De retailers zijn tevreden met alle biocertificeringen en dat deze op de sleeves zijn gedrukt en daardoor zichtbaar zijn voor de eindgebruiker."

Toekomst
"In de toekomst zal, denk ik, zowel het assortiment als de vraag toenemen. We ontvangen elke dag meer informatie, ook op de IPM Essen dit jaar was er veel belangstelling voor onze biolijn producten." Volgens Procek wordt de eerste stap gezet en zal het binnenkort tijd zijn om de volgende stap te zetten: het informeren van de eindgebruiker over hoe verder te gaan. "Deze biologisch afbreekbare producten kunnen gewoon in de biobak worden gegooid om als compost te worden gebruikt. Ik denk dat dit bewustzijn nog moet worden gecreëerd of gepromoot."

Voor meer informatie:
Oboya Horticulture Poland Sp.z o.o 
A company in the Oboya Horticulture Industries Group 
Przemysław Procek, chairman of the board of Oboya Horticulture Poland 
Ul.Sosnowa 7
PL – 44 203 Rybnik
Poland
E-mail: przemyslaw.procek@oboya.pl
www.oboya.pl
https://www.facebook.com/OboyaPoland/ 


Publicatiedatum:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven