Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Glastuinbouwer Hartman past reorganisatie aan en investeert in scholing

Aantal ontslagen Hartman gehalveerd: 24 mensen definitief hun baan kwijt

De reorganisatie bij glastuinbouwbedrijf Hartman in Sexbierum pakt veel minder hard uit dan eerder was aangekondigd. De reorganisatie, waarover vlak voor Kerst ophef ontstond, treft nog steeds 57 mensen binnen het bedrijf, maar daarvan verliezen er 'maar' 24 definitief hun baan, laat onderhandelaar Sijtze de Bruine van het CNV weten.

Vlak voor Kerst kregen 57 van de 110 werknemers van de Friese bedrijf te horen dat er voor hen geen toekomst meer is bij het bedrijf. Dat nieuws sloeg in als een bom in het dorp waar Hartman de grootste werkgever is. Hartman verkeert al geruime tijd in zwaar weer, nadat The Fruit Farm Group van Hein Deprez het bedrijf in 2017 overnam.

De vaststellingsovereenkomst die het personeel werd voorgelegd, kon niet op goedkeuring rekenen van vakbond CNV. “We stonden in het begin lijnrecht tegenover elkaar. Wat Hartman deed, kon in onze ogen echt niet”, zegt De Bruine. “Afgelopen weken hebben we constructieve gesprekken gevoerd. Gelukkig heeft de directie van Hartman gaandeweg ook ingezien dat er ook andere mogelijkheden waren. Inmiddels hangt de vlag er heel anders bij.”

Minder ontslagen, betere regeling
De ontslaglijst bestaat nog steeds uit 57 werknemers. Van deze groep raken er 24 hun baan volledig kwijt. “Dat blijft een rot situatie. Maar we hebben wel vastgelegd dat zij gewoon de volledige wettelijke transitievergoeding krijgen”, zegt De Bruine.

De andere groep van 33 werknemers blijft dus toch in dienst bij Hartman. Daarbij leveren ze wel een deel van hun contracturen in (25%). “Ook dat doet nog steeds pijn, want je valt wel terug in salaris”, zegt de Bruine.

Het CNV laat weten dat Hartman heeft beloofd om echt te gaan investeren in deze werknemers. Er komt nog een verder in te richten opleidings- en ontwikkelingsplan, gericht op de 100 procent biologische toekomst van het bedrijf.

Bron: CNV Vakmensen

Publicatiedatum: