Nieuw: Plaa, de vegetarische vissaus

De nieuwe vegetarische Thaise vissaus van ONOFF SPICES komt naar Europa. "De vegetarische en biologische vissaus, Plaa genoemd, is ontwikkeld in Thailand en voldoet qua smaak en kwaliteit aan de hoge eisen die in Thailand aan vissaus worden gesteld. Plaa is gemaakt van gefermenteerde soja. Om de saus een eigen karakter te geven, is een extract van groente toegevoegd", vertelt Onno Stienen.

Plaa wordt voor het eerst gepresenteerd op BIOFACH, de toonaangevende vakbeurs voor biologisch voedsel, die van 13 tot en met 16 februari 2019 in Neurenberg wordt gehouden. Klanten en nieuwsgierigen kunnen Plaa (met wat gestoomde jasmijnrijst) komen proeven in stand 4-759. Naar verwachting is de vegetarische vissaus in het tweede kwartaal van 2019 leverbaar.

In Thailand heet vissaus Nam Pla, letterlijk het water van de vis. "Het is een vervanger voor zout en alhoewel het voor velen onprettig ruikt, mengt het zich goed in gerechten zonder die te overheersen." De vissaus hoeft ook niet altijd te worden verhit. Prik Nam Pla, dat bestaat uit vissaus, pepertjes en limoensap, komt in Thailand altijd op tafel als er rijst wordt geserveerd. Bij noedels hoort een handig rekje met bakjes vissaus, gedroogde chilipepers, suiker en azijn. Voor wie nog een schepje extra smaak wil. In Thailand wordt meestal ansjovis gebruikt als basis voor vissaus. Vaak alleen met zout, soms met wat suiker of met kruiden en specerijen.

Essentieel is het proces van fermentatie. Fermentatie zorgt voor de diepe intense smaak van de vissaus. Om vissaus te maken, wordt de zeevangst met zout bestrooid en in vaten gestopt. Langzaam begint dit dan uiteen te vallen. Het zout mengt zich met de fermentatie en de vloeistof die hierdoor ontstaat, wordt afgetapt. Dit vocht wordt weer met de vis vermengd en het proces zet zich voort. Dit wordt een aantal keer herhaald totdat de vissaus klaar is. Het hele proces duurt minimaal een half jaar.

ONOFF SPICES heeft voor de nieuwe vegetarische vissaus geen vis gebruikt maar soja, dat na fermentatie de smaak van vissaus erg goed benadert. Om Plaa vegetarische vissaus een beetje extra karakter te geven, is een extract van groente toegevoegd. Hoe en wat precies is het geheimpje van de kok.

ONOFF SPICES maakt natuurlijke en biologische kant-en-klare Thaise soepen, currypasta's en woksauzen voor Europese fijnproevers. De productie is duurzaam met oog voor de natuur. En sociaal, met aandacht voor de werkomstandigheden en inkomsten van de boeren in Isaan, het noordoosten van Thailand, die voor ONOFF SPICES onder meer pepers, limoenblad, knoflook en koriander verbouwen. Die landbouwproducten bevatten geen kunstmatige groei- of bestrijdingsmiddelen. ONOFF SPICES doet geen concessies aan de smaak, die is echt Thais. En echt lekker. Alle soepen, curry's en woksauzen zijn zo samengesteld dat iedereen er thuis in een handomdraai een Thais gerecht mee kan maken.

Producten van ONOFF SPICES zijn in Europa leverbaar via DO-IT in Barneveld: :+31103073250.

Voor meer informatie: www.onoffspices.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven