Vanaf februari biologische groene asperges van COPA

Voor de groene asperges uit het Italiaanse Canino was 2018 het slechtste jaar gemeten over de laatste vijf. De asperges in de beschermde teelt hebben te lijden gehad onder de vorst die gedurende enkele dagen de oogst stil heeft gelegd, met als gevolg hoge productieverliezen en inkomsten voor de telers.

"Voor de asperges in de vollegrond zijn er ook veel problemen geweest. Aan de ene kant is er pas laat gestart en aan de andere kant heeft de concentratie van het product begin april een sterke weerslag op de afzetprijzen gehad. Daarnaast hadden we ook te maken met de late invoer van Spaanse asperges, waardoor de prijzen op de Centraal-Noord-Europese markt tot eind april zijn gedaald." Dat zegt Giancarlo Benella, verkoopmanager van C.O.P.A., Cooperativa Ortofrutticola Produttori Associati van Canino (Viterbo).

Huidige situatie en noviteiten
"De eerste scheuten die zijn geteeld in een verwarmde tunnel gaan binnenkort geoogst worden. De kou van deze dagen kan een sterke vertraging veroorzaken. Voor 2019 kunnen we alleen maar optimistisch zijn. Als we opnieuw in een situatie belanden die vergelijkbaar is met die van 2018, is het beter voorlopig niet meer uit te breiden", zegt Benella.

COPA is bezig met een programma voor toekomstige investeringen in dit gewas met methoden die vooruitlopen op de oogst in februari.
"Het nieuws is dat de coöperatie vanaf dit seizoen biologische groene asperges gaat afzetten die door sommige aangesloten bedrijven worden geteeld. Zij zullen deze asperges van februari tot juni beschikbaar hebben."

COPA is aanwezig tijdens Fruit Logistica in Berlijn. De coöperatie maakt deel uit van de stand georganiseerd door ARSIAL namens de regio Lazio (Hal 4.2 - Stand D-07). Ernesto Baglioni (president), Giancarlo Benella (verkoopmanager), Sergio Marcoaldi (technicus en agronoom) en Fabio Fracassi (verantwoordelijk voor het groenten- en fruitmagazijn) zullen namens COPA aanwezig zijn. De stand is ook voorzien van een showcooking station voor de valorisatie van de gewassen die worden tentoongesteld door de leden uit Lazio.

Met betrekking tot de belangrijkste uitdagingen voor Italiaanse bedrijven op buitenlandse markten zegt Benella: "Het eerste wat de Italiaanse telers onder ogen moet zien, is zonder twijfel het aanbod: begin vroeg en eindig laat, zodat je de gehele periode de vraag kunt dekken. Als we het over asperges hebben, is het zeker nodig om al in februari te beginnen en ten minste eind juni (in sommige landen) te eindigen. Het doel kan alleen worden bereikt door te investeren in methoden en rassen die verenigbaar zijn met het gebied."

Volgens de verkoopmanager van COPA is het Italiaanse systeem erg terughoudend wat betreft organisatie en concentratie van het aanbod. Te veel bedrijven stellen zichzelf voor op de buitenlandse markt en verzwakken de hele nationale toeleveringsketen. De goede naam verliest zijn betekenis, vooral in termen van winstgevendheid, aangezien de prijs vaak duidelijk lager is dan die van het lokale product van het land van verkoop (Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Nederland, onder andere).

"Het is niet mogelijk om in de toekomst te concurreren met soortgelijke gefragmenteerde programmering", besluit Benella.

Contact:
Società Agricola C.O.P.A. soc. coop.
Via Pietro Nenni snc
01011 Canino (VT)
Tel.: +39 (0)761 438207
Fax: +39 (0)761 437458
Email: info@copacanino.it
Web: www.copacanino.it


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven