Prijzen Amerikaanse bioproducten dalen nu vraag en aanbod groeien

Momenteel betalen Amerikaanse consumenten nog altijd meer voor biologische voedingsproducten maar het prijsverschil wordt wel steeds kleiner nu het aanbod op de biomarkt groeit. Vorig jaar kostten biologische voedingsproducten en dranken volgens Nielsen gemiddeld zo'n €0,21 per unit, ofwel 7,5%, meer dan conventionele producten.

De verschillen lopen echter sterk uiteen. De gemiddelde prijs van een gallon (3,8 liter) biologische melk is maar liefst 88% hoger dan wat de consument voor een gallon gewone melk betaalt. Biologische eieren zijn zo'n 86% duurder en biologisch brood kost het dubbele van conventioneel brood. 

Ouders die biologische babyvoeding kopen betalen daarentegen maar 3% meer dan voor gewone babyvoeding. Sommige bioproducten, waaronder artisjokken, sojamelk en Granny Smith-appelen, zijn in veel gevallen zelfs voordeliger dan hun conventionele tegenhangers. 

Er zijn veel factoren die de prijzen van bioproducten beïnvloeden. Zo zijn biologische melk en eieren vaak veel duurder omdat de regering zeer specifieke eisen stelt aan wat het biopredicaat inhoudt. Jeremy Moghtrader, van de Universiteit van Michigan: "Deze regels dragen daadwerkelijk bij aan dierenwelzijn en het milieu maar zorgen er tegelijk voor dat de productiekosten ook hoger zijn."

Een andere oorzaak van de dalende prijzen voor bioproducten is het feit dat er steeds meer keuze in het schap is. Voorheen waren bioproducten alleen in natuurvoedingswinkels en de duurdere supermarkten te koop maar inmiddels zijn ze ook steeds vaker verkrijgbaar bij de gewone supermarktketens. Kroger laat weten 9.000 bioproducten in haar assortiment te hebben en in 2017 voor €884 miljoen aan bio-AGF verkocht te hebben. 

Ook de consumentenvraag is van invloed op de prijzen. Momenteel overtreft de vraag naar in veel biocategorieën het aanbod. In de Verenigde Staten bleef de afzet van consumptiegoederen gelijk maar groeide de afzet van bioproducten met 9%. 

Hoewel het prijsverschil minder wordt, is het moeilijk te zeggen of het op den duur volledig zal verdwijnen, aldus Ryan Koory, econoom van databedrijf Mercaris, dat analyses maakt van de biologische tuinbouw. 

Bron: canadiangrocer.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven