Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Enorme verschillen tussen biologische graskuilen

"Van 200 tot 230 gram ruw eiwit en een VEM-gehalte van 600 tot 950 VEM. Dat is de variatie in de analyses van biologische graskuilen. Er is dus nog enorm veel te halen als het gaat om ruwvoerkwaliteit en daarmee de benutting van eigen ruwvoer”, stelt Leo Tjoonk, die hier op de Bio-beurs verder over door gaat.
 
Afgelopen jaar schommelde het verse gras tussen 700 en 1.050 VEM en het ruw eiwit was meestal 150 gram of hoger, zo laten de cijfers van de biologische grasmonitor op Aeres Dronten zien. (zie onderstaande grafiek). Toch zijn er dit jaar veel graskuilen met een VEM onder de 700 en een ruw eiwit onder de 150 gram. “Dat betekent dat hier nog enorm veel te halen valt. Met name op het gebied van het klaverbestand, maaimoment en bemesting liggen nog enorme kansen voor de biologisch ruwvoerteler”, aldus Leo Tjoonk, kenniscoördinator Ruwvoerteelt.

Tips voor biologische ruwvoerteelt
Op de Bio-beurs houdt Leo Tjoonk samen met Gratia Meijer, specialist biologische akkerbouw, een praktische workshop over de mogelijkheden om biologisch ruwvoer te winnen, passend bij de wensen en omstandigheden van uw bedrijf en dieren. Kom hiervoor op donderdag 24 januari om 16.45 uur naar workshopruimte B op de Bio-beurs. Daarnaast organiseert Agrifirm dit jaar diverse regionale studiedagen waarin we samen praktisch kijken naar uw kuilanalyses en verbetermogelijkheden. Als u hier interesse heeft, kunt u zich alvast melden, dan sturen wij u meer informatie toe wanneer de exacte locaties en data bekend zijn.

Publicatiedatum: