Biologische land- en zeeboeren tonen hun oogst op het Streekplein

Het Streekplein is de plek op de Biobeurs waar biologische land- en zeeboeren hun zelfgemaakte producten uitstallen in boerenmarktkramen. Primeur op het Streekplein zijn de gezonde rauwmelkse producten zoals kefir van Raw Milk Company en de Bonte Weide. Centraal op het Streekplein bereidt Barbara Rodenburg van restaurant ’t Ailand, proefhapjes met ingrediënten uit de marktkramen. Linde van de Graaf demonstreert slow cooking zonder energie met de Ecostoof. Twee nieuw kookboeken worden gepresenteerd:  het kookboek Langzaam Lekker, koken met de Ecostoof en het nieuwe kookboek Tsukémono, snelle groentefermentaties uit Japan. "Het Streekplein is dé bestemming voor iedereen met vakmatige interesse in bijzondere en zeldzaam lekkere biologische producten, rechtstreeks van de biologische boer", aldus de organisatie.

Buitengewoon biologisch
De kraamhouders van het Streekplein zijn zonder uitzondering buitengewoon biologisch. Niet alleen produceren zij biologisch maar zij besteden extra aandacht aan natuurbehoud, diervriendelijkheid, behoud van zeldzame rassen en andere duurzame aspecten. Bijvoorbeeld bij de Goede Vissers die met respect voor de natuur en de seizoenen, vissen op het Wad. Of bij de Natuurboeren, die vlees van Oudhollandse rassen uit natuurgebieden aanbiedt. Of de Lankerenhof, een biologische leghennen boerderij waarbij ook de haantjes een diervriendelijk leven hebben. (zie ook Binnenste Buiten). Ook Slow Food met de Ark van de Smaak bemand een kraam  op het Streekplein. Bij Van Eigen Erf aangesloten boeren verkopen zoveel mogelijk rechtstreeks.  Door de korte lijn van boer naar bord blijven producten verser, en daardoor lekkerder en gezonder. Bovendien wordt aanzienlijk bespaard op de vele voedselkilometers en de daarmee gepaard gaande vervuiling.

Ecostoven en fermenteren
Centraal op het plein wordt de Ecostoof gedemonstreerd. De Ecostoof is de oude hooikist in een nieuw jasje. Deze energiebesparende kooktechniek was de afgelopen eeuw vooral populair ten tijde van brandstofschaarste. Vandaag de dag is energiezuinig koken actueler dan ooit, vanwege klimaatdiscussies. Boer Bart, die de beurs opent met de Groene Troonrede, krijgt een Ecostoof aangeboden. Bezoekers kunnen op het Streekplein proefhapjes uit het kookboek Langzaam Lekker van auteurs Iris van de Graaf en Caro Niestijl, proeven. Uiteraard komen de ingrediënten van de standhouders zoals de soepkippen van de Lankerenhof . Het kookboek Langzaam Lekker is te koop op het Streekplein. Ook Peter van Berckel, bekend als fermenteer expert, biedt zijn nieuw kookboek Tsukémono, snelle groentenfermentaties uit Japan, te koop aan. Peter geeft  een demonstratie  over de technieken, culturele achtergronden en gezondheidsvoordelen van fermenteren.

Voor meer informatie:

www.streekplein.nl 


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven