Michael Stübgen (BMEL) toont zich tevreden met de ontwikkeling van de Duitse bio-branche

"Door gezamenlijk engagement heeft men reeds heel veel kunnen bereiken"

Michael Stübgen, parlementair staatssecretaris van het Duitse ministerie van Landbouw en Voeding, verklaarde het volgende naar aanleiding van het interview met Felix Prinz zu Löwenstein, de voorzitter van de BÖLW. "In het coalitieverdrag heeft de Bondsregering een bijzonder ambitieus, maar ook zeer duidelijke verklaring omtrent de biologische landbouw verankert: het doel van de Bondsregering is om de Duitse landbouwsector in staat te stellen om het potentieel van de biologische landbouw als bijzonder bronbesparende en milieuvriendelijke werkwijze volledig te benutten. Tot 2030 moet er op 20 procent van het landbouwareaal in Duitsland biologisch geteeld worden. Dit doel sluit ook aan bij de doelen van de  duurzaamheidsstrategie van de Bondsregering. Voor dit doel staan wij!"

"Door ons gezamenlijke engagement hebben we in het afgelopen decennium reeds veel kunnen bereiken voor Duitsland en de Duitse bio-branche. Het aantal bio-bedrijven en de omzet die behaalt wordt met biologische levensmiddelen is in de afgelopen tien jaar verdubbeld. De regering stelt sinds vele jaren continu omvangrijke financiële middelen ter ondersteuning van de biologische landbouw evenals de verbetering van de verwerkings- en verkoopstructuur ter beschikking."

"Desondanks hebben we onze politiek enkele jaren geleden opnieuw onder de loep genomen en samen met de branche intensief besproken met welke instrumenten we vanuit politieke zijde het engagement van de marktspelers in de komende jaren efficiënt kunnen ondersteunen. In de toekomststrategie biologische landbouw (ZöL) zijn we daarvoor een breed palet aan stimuleringsmaatregelen en politieke activiteiten overeengekomen. De realisering van de overeengekomen ZöL-maatregelen is in volle gang. Centrale plannen zijn reeds ver gevorderd, zoals bijvoorbeeld de revisie van de biologische basisverordening van de EU. Een belangrijk financieringsinstrument voor de ZöL-activiteiten is nog steeds het beproefde en goed gevestigde 'Bundesprogramm Ökologischer Landbau'. Al in 2018 hebben we de middelen voor dit programma met één derde verhoogd naar jaarlijks 30 miljoen euro. Ook via andere horizontale programma's en strategieën, zoals de eiwitstrategie, het innovatieprogramma of de digitaliseringsstrategie, worden er voor de biologische landbouw belangrijke plannen en projecten financieel ondersteund."

Bron: BMEL / Foto: Laurence Chaperon


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven