Chili: Hoogseizoen voor export biologische blauwe bes begint

Volgens het laatste Oogstrapport van het Blauwebessencomité van Chili-ASOEX werd er in week 2 van dit jaar 1.047 ton aan biologische blauwe bessen geëxporteerd. Hiermee is het hoogseizoen voor de export van biologische blauwe bessen begonnen. Het grote volume is te danken aan de groei van de oogst in Zuid-Chili, met name in de regio's Araucanía en Los Ríos.

Tot nu toe exporteerde Chili 5.456 ton aan biologische blauwe bessen, een toename van 49% ten opzichte van de export in dezelfde week in het seizoen van 2017-2018.

Noord-Amerika blijft de belangrijkste bestemming voor de biologische blauwe bessen: goed voor 73% van het volume. Daarna volgt Europa, met 25%.

Algemene exportgegevens Chileense blauwe bessen

Met betrekking tot blauwe bessen in het algemeen werd er volgens het Oogstrapport in week 2 een export van 9.002 ton bereikt ondanks de regen en de onderbreking van de oogstwerkzaamheden. In week 3 werd het warmer en naar verwachting zullen de temperaturen in zuidelijk Chili stijgen tot rond de 30ºC. Daarom verwachten telers dat de oogst sneller zal gaan verlopen. 

Tot aan week 2 exporteerde Chili 66.302 ton blauwe bessen: een groei van 6% ten opzichte van dezelfde periode in het vorige seizoen.

De verzendingen naar Europa blijven omvangrijk. In week 2 werd er 3.064 ton verzonden naar deze markt. Naar Noord-Amerika was dat 4.873 ton en naar het Verre Oosten 1.050 ton.

Stijgende trend in de consumptie van biologische producten in de VS en Europa

Onderzoeksbureau Nielsen maakte onlangs de resultaten bekend van een analyse van de consumptie van biologische producten in supermarkten in de VS. Aangezien de Verenigde Staten de belangrijkste bestemming vormen voor de Chileense blauwe bessen, is het belangrijk om te kijken naar deze gegevens. Volgens het rapport was er sprake van een groei in de afzet van dit type producten, een grotere groei dan die in de afzet van de traditionele tegenhangers.

Volgens Brian Lechner, onderdirecteur van Nielsen, zijn biologische producten goed voor 14 procent van alle verkopen in dollars op de voedselafdeling. Hij voegde toe dat de groei binnen deze categorie de groei van de traditionele producten met een factor vijf tot zeven overstijgt. "Biologische producten blijven een sterke trend in vergelijking met traditionele producten", zei hij.

Lechner voegde toe dat, hoewel de verkoop van biologische producten is gestegen, deze producten nog niet aan kop gaan. Een uitzondering is babyvoeding: in dit type producten is de biologische categorie nu goed voor meer dan een kwart van alle verkopen.

De biologische producten met de grootste groei binnen de retail in de VS zijn blauwe bessen, appels, bananen, paddenstoelen en verpakte sla, stelt Lechner. De meeste van deze producten maken ook deel uit van de top 10 van de producten met de grootste volumes van bijna elke retailer. Dat betekent dat deze trend zorgt voor een aanzienlijke stijging van de inkomsten.

De cijfers van Nielsen laten zien dat er onderling sterke verschillen zijn tussen de biologische producten met premium prijzen. Uit onderzoek blijkt dat 'bewuste moeders' niet gevoelig zijn voor prijzen en bereid zijn om welk bedrag dan ook te betalen voor gezond voedsel voor hun kinderen. Ook millennials zijn niet bijzonder gevoelig voor prijzen. Het feit dat deze generatie nu ouder is en kinderen krijgt is datgene wat er voor zorgt dat de verkoop van biologische producten blijft stijgen, volgens Lechner. 

Ook in Europa (EU-28) neemt de consumptie van biologische producten toe, maar de groei verschilt van land tot land. Volgens een rapport van IFOAM EU is het areaal met biologische teelt aanzienlijk uitgebreid tussen 1985 en 2016 en heeft het een omvang van 12,1 miljoen hectare bereikt. Het aantal biologische telers is ook toegenomen en bedraagt nu 295.123. Daarnaast nam het aantal biologische verwerkers toe tot 62.652. Uiteraard groeide ook de markt voor biologische producten: de detailhandelsverkoop bereikte een waarde van 30,7 miljoen euro.

 

Bron: SimFRUIT


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven