Polen: "Consumenten betalen twee, drie of zelfs vier keer zoveel voor een biologische appel"

Je zou het Poolse appelseizoen kunnen omschrijven als een seizoen met ups en downs. Volgens meerdere telers is het ergste achter de rug en kunnen de Poolse handelaren zich eindelijk richten op het behalen van wat rendement op hun investeringen, volgens Anna Litwin van Ewa-Bis.

De Poolse appelmarkt was volatiel met kelderende prijzen, een enorm aanbod en problemen met werknemers, maar volgens Anna Litwin, Sales Manager voor Ewa-Bis, zal het seizoen oké zijn: "Op dit moment is de markt echt stil, maar dit kan worden toegeschreven aan het feit dat mensen nog steeds genieten van hun kerstvakantie. Veel mensen keerden pas maandag terug naar hun kantoor, dus ik verwacht dat de zaken vrij snel weer zullen terugkeren. Het seizoen zelf zal oké zijn, want we zien de prijzen langzaam stijgen."

Sinds half december zijn de prijzen voor verwerkingsappelen al twee of drie keer gestegen, volgens Litwin: "Dit had ook zijn effect op de prijzen van appelen op de versmarkt, die eveneens stijgen. Maar laten we één ding duidelijk stellen: voor telers dekt de opbrengst nog steeds niet de kosten die ze moeten maken. Telers hebben het moeilijk om hun investering terug te krijgen."

Dankzij de lage prijzen zijn de appelen nog steeds erg in trek bij Europese landen, zegt Litwin: "We exporteren appelen naar Scandinavië, Spanje, Duitsland, Nederland, Frankrijk, Denemarken, Roemenië, Hongarije en Tsjechië. Eerlijk gezegd zijn er nog veel meer Europese landen die onze appelen kopen. De meest populaire soorten zijn Gala Royal, Golden Delicious en natuurlijk blijft Ida Red populair als een zeer goedkope variëteit. Ik vind dat Polen niet echt concurrenten heeft als het gaat om prijzen. De appelen uit Oekraïne kunnen echter als een bedreiging worden gezien, omdat hun personeelskosten veel lager zijn dan de onze. Het is dus mogelijk dat ze kunnen concurreren met onze prijzen."

Volgens Litwin is Azië een zeer interessante markt, maar moeten Poolse telers nog een paar stappen zetten voordat ze een vaste leverancier voor deze landen kunnen zijn: "Om te kunnen exporteren naar India, moeten we appelen van zeer goede kwaliteit hebben, omdat ze misschien niet eens op tijd hun bestemming bereiken als de kwaliteit ondermaats is. Dit betekent dat het belangrijkste wat we nu moeten doen, is om telers te leren betere appelen te telen. Dit is het moeilijkste werk, omdat het erg moeilijk is om de telers aan te moedigen en te overtuigen dat kwaliteit belangrijker is dan de hoeveelheid."

Een oplossing zou kunnen zijn om de telers richting biologische appelen te leiden. "Ewa-Bis ontwikkelt de biologische sector al een aantal jaren en we zien dat de vraag naar biologische appelen elk jaar groeit. In vergelijking met conventionele appels is het nog steeds maar een klein deel, maar het is een zeer interessante richting", aldus Litwin. "Voor telers is het ook interessanter, omdat de prijzen veel hoger zijn dan die van conventionele appels. Op dit moment betalen consumenten twee, drie of zelfs vier keer zoveel voor een biologische appel. Ik verwacht niet dat deze enorme kloof nog jaren zal blijven bestaan. Ik zou zeggen dat in een gezonde situatie de prijzen van biologische appelen ongeveer 30 tot 50 procent hoger zouden liggen dan de prijzen van conventionele appelen."

Ewa-Bis kijkt als bedrijf naar 2019 met het idee om een ​​aantal uitdagingen te overwinnen: "Ewa-Bis zou graag willen groeien in de zachtfruitsector. Appelen zullen altijd de hoofdrichting voor ons zijn, maar er valt veel winst te boeken met ons zachtfruit. We willen ons ook graag in een bepaalde niche ontwikkelen, zoals Haskap-bessen", legt Litwin uit. "En zoals ik al eerder zei, willen we ons nog meer richten op de biologische teelt. Niet alleen voor appelen, maar ook voor onze andere producten. We willen graag biologische Haskap-bessen, blauwe bessen, maar ook rode, gele en groene paprika's introduceren. Biologische uien of wortels staan ​​ook op de lijst en eigenlijk veel meer soorten biologisch fruit!"

Ewa-Bis zal aanwezig zijn tijdens Fruit Logistica in Berlijn. Je kunt ze vinden in Hall TBB Stand D1512.

Voor meer informatie:
Anna Litwin
P.P.H. “Ewa-Bis” Sp. z o.o. 
Tel. +48 722-277-011
Email: anna.litwin@ewabis.com.pl  
www.ewabis.com.pl 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven