BIA Consortium bundelt krachten om Europa te veroveren

"Zeven jaar geleden bracht onze coöperatie elf telers van verse biologische groenten en fruit samen. Het idee van aggregatie ontstond op verzoek van de grootschalige detailhandel, die de nationale landbouwproductie vroeg om kritische massa te maken om de toeleveringsketen in te korten. Tot op heden verenigt het consortium enkele van de belangrijkste Italiaanse telers, elk leider in zijn eigen segment."

Antonio Fricano, president van het BIA Consortium

Dat zegt Antonio Fricano, voorzitter van het BIA Consortium, die in de raad van bestuur zit met vijf van de aangesloten telers, die goed zijn voor meer dan 70% van de totale omzet. Ten minste tweemaal per jaar vindt de aandeelhoudersvergadering plaats waar strategische beslissingen gezamenlijk worden genomen.

Foto's boven en onder: citrus dat door het BIA Consortium op de markt is gebracht. Het citrusseizoen is de afgelopen weken begonnen en er kwam uitstekende feedback van buitenlandse markten, vooral in Noord-Europa.

Het project om telers van biologische gewassen samen te brengen, had vanaf het begin af aan als doel om buitenlandse markten te veroveren, notoir meer vatbaar voor de consumptie van biologische producten. Het consumentenbewustzijn in het midden en noorden van Europa vereist meer coördinatie en een zorgvuldig algemeen beheer van de toeleveringsketen. Het BIA Consortium voldoet aan deze behoeften. De buitenlandse detailhandel heeft de behoefte om de processen te stroomlijnen en geeft daarom de voorkeur aan een interface met een enkele entiteit die eenduidige normen garandeert.

"De Raad van Bestuur is de plek waar de belangrijkste beslissingen voor het leven van het Consortium worden genomen van commercieel beleid tot programmering via communicatie- en marketingprojecten", zegt de president.

De elf aangesloten bedrijven zijn voornamelijk gevestigd in Zuid-Italië, elk met een verwerkings- en verpakkingscentrum in de onmiddellijke nabijheid van de boomgaarden. Het vers geoogste gewas wordt rechtstreeks door de teler verwerkt, terwijl de pakstations in Noord-Italië bijna uitsluitend worden gebruikt om logistieke redenen. Met deze organisatie kan het Consortium de hoogste niveaus van versheid en kwaliteit handhaven. Een korte toeleveringsketen maakt het zelfs mogelijk om de uiteindelijke prijs naar de consument te verlagen, terwijl een redelijk inkomen voor de telers wordt gegarandeerd.

Het Consortium meet en garandeert de kwaliteit van de gewassen dankzij meer dan 4.000 besturingsanalyses, niet alleen op de gewassen maar vooral op de grond, op het wortelsysteem en op de bladeren. De totale uitgaven van de tests bedragen ongeveer €500.000 per jaar. Het Consortium is gecertificeerd, GlobalGAP en IFS en de aangesloten telers zijn ook GRASP-gecertificeerd.

De partners van het BIA Consortium zijn: Cooperativa Agroviva, telersorganisatie OP Aposicilia en BioHeaven op Sicilië; telersorganisatie OP Carpe Naturam in Corigliano Calabro, Azienda Agricola Irma Sorgente en telersorganisatieOP La Maggiolina, beide in Capaccio (Paestum); telersorganisatie OP Prima Bio en Naturbio in Apulië; telersorganisatie OP S'Atra Sardigna op Sardinië; Biofarm in Veneto en BioMeran in Alto Adige.

Samen vertegenwoordigen de BIA Consortium-leden ongeveer 1.677 hectare biologische fruitproductie en 1.360 hectare biologische groenten- en fruitproductie. De waarde was in 2017 bijna 83 miljoen euro. In de afgelopen drie jaar is de waarde met 15% gestegen, dankzij de krachtige productiebasis die dankzij de uitstekende structuur van het consortium steeds meer is gesynchroniseerd.

Het is daarom een van de belangrijkste consortia in Italië en Europa wat betreft de biologische landbouw. Ongeveer 90% van de teelt wordt in Europa afgezet en de rest blijft in Italië. Bovendien heeft Bia een goede partnership met Agrofair om samen het project Solidale Italiano Altromercato te ontwikkelen 

Het BIA Consortium neemt voor de eerste keer deel aan Fruit Logistica in Berlijn, data plaatsvind van 6-8 februari 2019. Het Consortium is te vinden in hal 4.2, Stand C / 07.

Contact:
Bia Soc. Agricola Consortile s. r.l.
Tel.: +39 335 6501764 (Dir. Gianluca Schiassi)
Email: commerciale@biaarl.it
Web: www.consorziobia.eu

OP Consorzio APO Sicilia Soc. Coop.
Via Cordova 11/13
90012 Bagheria (PA)
Tel.1: +39 091 902000
Tel.2: + 39 3385760753 (Paolo Rizzo)
Email:info@aposicilia.com

 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven