Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Brexit: reacties vanuit de sector

"Wij willen centrale hubs opzetten samen met Engelse producenten"

Tholen - Premier Theresa May heeft gisteren een nederlaag geleden in het Britse parlement. Het parlement stemde met een ruime meerderheid van 432 stemmen tegen het voorstel. May kon rekenen op steun van 202 parlementsleden voor haar plan. Daarmee is een ding duidelijk: onzekerheid blijft troef. 

Direct na de uitslag diende oppositieleider Corbyn een motie van wantrouwen in. Daar wordt vandaag over gedebatteerd en gestemd. Als premier May die stemming overleeft, heeft ze drie dagen om met een nieuw Brexitvoorstel te komen. Als het de premier niet lukt om het vertrouwen van het parlement te houden, valt de regering en volgen nieuwe verkiezingen. Dat wat betreft het politieke aspect. Voor de Brexit zijn er meerdere scenario’s: toch een nieuw akkoord met de EU, een nieuw referendum en er wordt in de media gesproken over uitstel van de Brexit. Officieel treedt het Verenigd Koninkrijk 29 maart uit de EU. Dat is vandaag op de kop af 72 dagen.

De Nederlandse groothandel Yaviva importeert vooral veel uit Engeland. “Het is nu allemaal een beetje onzeker”, vertelt mede-eigenaar Pieter Hofland. “Wij importeren veel uit Engeland en exporteren ook wel een klein deel, maar wij focussen ons nu vooral op de import. Voorlopig is er nog niet zoveel aan de hand, dus we zetten nu nog niet zoveel stappen. Misschien blijkt namelijk dat dat helemaal niet nodig is.”

Pieter bereidt zich wel voor door met de Engelse leveranciers te praten over hubs. “Producenten waarmee we veel zaken doen, proberen we wel te overtuigen om een centrale hub in Europa op te zetten. Op deze manier kunnen we een paar keer per jaar een grote bestelling naar Europa laten komen en hoef je niet elke keer met de wisselkoersen rekening te houden. De reacties van de producenten zijn wisselend: sommigen willen het eerst even aankijken, anderen willen wel proactief te werk gaan. Ik houd veel contact met hen, zodat ik meer informatie over de Brexit-plannen krijg.”

Ook bij Skal houdt de Brexit de gemoederen bezig. Op de Biobeurs zullen zij een workshop geven: Bio Brexit: Wat betekent de naderende Brexit voor de bio-sector? De workshop vindt plaats op donderdag 24 januari om 11.45.   

Één van de adviezen die Bionext geeft, is dan ook om naar deze workshop te gaan. Miriam Bree van Bionext vertelt: "Daar wordt meer uitleg gegeven over het praktische aspect van de Brexit. Wij verwachten wel dat een Brexit veel problemen gaat geven, omdat veel Nederlandse bedrijven exporteren naar het Verenigd Koninkrijk. Wat vooral lastig is, is de regelgeving. Deze zal dan namelijk veranderen voor de Britse sector. Dan is het voor de Nederlandse bedrijven de vraag wat er verandert voor de export. Wij zijn ook actief in de Europese koepel, waarin wij adviezen geven die voor het Nederlandse bedrijfsleven relevant zijn." 

LTO reageert in een persbericht en benadrukt het belang van de handel. De zorgen nemen voor Nederlandse boeren en tuinders toe, zo schrijft de brancheorganisatie. Het VK is de derde afzetmarkt, goed voor 8 miljard euro aan land- en tuinbouwproducten. “Het is daarom cruciaal dat de handel ook na 29 maart ongehinderd door kan gaan,” aldus LTO. “LTO Nederland benadrukt bij haar leden het belang van een goede voorbereiding, maar verwacht ook van de Nederlandse regering dat er praktische oplossingen worden geboden.”

Hoewel de sector zich voorbereidt op een Brexit en er afspraken gemaakt worden tussen bedrijven om de pijn over de keten te verspreiden, benadrukt LTO dat de sector dit niet alleen kan. “Een harde Brexit is geen normaal ondernemersrisico.” LTO Nederland roept de overheid op om alles op alles te zetten om vertraging aan de grens te minimaliseren als een no–deal Brexit onverhoopt van kracht wordt.

“We moeten voorkomen dat onzekerheid straks omslaat in chaos. Verse producten als tulpen of tomaten kunnen niet een dag in een truck voor de grens stil staan. De agrarische sector bereidt
zich daarop voor, maar het kabinet moet ook klaar staan. Als alle kosten op individuele boeren en tuinders worden afgewenteld, dan gaan er ondernemers omvallen,” aldus Marc Calon, voorzitter
LTO Nederland.

Om bedrijven, die met grote gevolgen van de Brexit geconfronteerd worden, te helpen, pleit LTO voor het inzetten van het budget dat de overheid gereserveerd heeft ter voorbereiding op de Brexit. Het gaat om 651 miljoen euro die het kabinet in de Voorjaarsnota voor dit doel reserveerde voor de periode 2018-2023.