VS: Goede prijzen voor zoete aardappelen in North Carolina

"We hebben een sterke beweging met onze biologische zoete aardappelen kunnen maken"

Hoe langer het bewaarseizoen voor zoete aardappelen voortduurt, hoe helderder het wordt hoeveel product er overblijft tot de nieuwe oogst begint later dit jaar. Een van de bepalende factoren is de afstand van de telers tot waar de extreme regenval van orkaan Florence afgelopen jaar gevallen. Sommige telers hebben goed vertrouwen dat hun voorraad het gehele seizoen geschikt zal blijven.

“De beschikbaarheid hangt af van de locatie binnen North Carolina,” legt Joshua Wright van Ham Farms in Snow Hill uit. "Ham Farms is dieper inlands gelegen en daarom niet zo sterk geraakt als telers dichter bij de kust. Al onze variëteiten zijn goed voorradig en we zouden beschikbaarheid moeten hebben van oogst tot oogst.”

Maar het is niet enkel de regen van de orkaan die van invloed is geweest op de voorraad van zoete aardappelen. “In het geheel gaat het een krap seizoen zijn,” voegt Wright toe. “Het was een erg droge zomer, gevolgd door zware regenval. Bovendien was het weer in andere staten zoals Louisiana en Mississippi ook niet gunstig. Daarom zijn de arealen en opbrengsten over de hele linie gedaald.”

Het hele seizoen sterke prijzen
Het beperkte aanbod heeft druk gezet op de markt, waardoor de prijzen het hele seizoen al sterk zijn in tegenstelling tot vorig jaar. Volgens Wright zijn de sterkste stijgingen merkbaar op de binnenlandse markt. De exportmarkt is eveneens goed geweest, maar niet op het niveau van de binnenlandse markt.


“De binnenlandse markt corrigeert zichzelf tevens op de lage prijzen van vorig jaar,” aldus Wright. “Dit jaar zijn de prijzen veel hoger dan hiervoor. De overzeese markten zijn eveneens in prijs gestegen, maar deze stijgingen blijven achter bij de toenames in de thuismarkt.”

“Het is in ieder geval een interessant jaar geweest tot dusver aangezien we omstandigheden als deze nog niet eerder meegemaakt hebben,” gaat hij verder. “Het is compleet het omgekeerde van wat er vorig jaar gebeurde toen er teveel zoete aardappelen op de markt waren en de prijzen navenant laag.”

Aanwezigheid op Fruit Logistica: Europa is een sleutelmarkt
Komende maand zal Ham Farms aanwezig zijn op de Fruit Logistica in Berlijn. Het bedrijf heeft sterke handelsbanden met Europa en ziet dat als een sleutelmarkt. “We zullen volgende maand op Fruit Logistica aanwezig zijn,” stelde Wright. “Ongeveer een derde van onze handel is gericht op de export en dit is bovendien een gebied waarin we nog groei verwachten.”

Ham Farms blijft ook haar biologische segment verder uitbouwen, evenals de verpakkingsmogelijkheden. “We hebben een sterke beweging kunnen maken met onze biologische zoete aardappelen onder het merk Prime Organic,” besluit Wright. “Deze zijn beschikbaar zowel in bulk als in zakken verpakt. Bovendien hebben we de verpakkingscapaciteiten om op verzoek van klanten in speciale verpakkingen te verpakken en proberen we daarmee altijd voorop te blijven lopen.”

Ham Farms is te bezoeken in Hal 23, stand A-10

Voor meer informatie:
Joshua Wright
Ham Farms
Ph: +1 (252) 747-8200
joshua@hamfarms.com
www.hamfarms.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven