Mundo-A in Borgerhout is open

Op het voorplein van EcoHuis Antwerpen is Mundo-a officieel open: een bio-ecologisch passief kantorencentrum voor sociale en duurzame organisaties. Het gebouw, ontworpen door B-architecten, is het vierde in een reeks van Mundo-centra in België. Borgerhout heeft er een nieuwe dynamische ontmoetingsplek bij.

De Mundo-centra zijn 10 jaar geleden ontstaan op initiatief van de organisaties zelf: er zijn er nu twee in Brussel en één in Namen, waar samen meer dan 150 organisaties hun kantoren gevestigd hebben. Het verhaal deed snel de ronde en ook Antwerpse organisaties vonden ons concept interessant, vertelt Frédéric Ancion, afgevaardigd bestuurder van Ethical Property Europe (EPE) dat de Mundo-centra beheert. Zo gingen we met de stad Antwerpen een erfpachtovereenkomst aan voor een nieuwbouw aan het EcoHuis op de Turnhoutsebaan.

Een capaciteit van 170 werkplekken voor 35 organisaties op vier verdiepingen: na een bouwperiode van anderhalf jaar en de daarbij horende uitdagingen is het gebouw klaar voor gebruik. Mundo-a verhuurt privékantoren en coworkingsplekken met dienstenpakket aan sociale en duurzame organisaties: zowel vzws, ngos, als kleine bedrijven. In december verhuisden al heel wat organisaties naar het gebouw: CAW, Sociaal.Net, SOM: de federatie van sociale ondernemingen, 11.11.11, SAM: Steunpunt Mens en Samenleving, Pixii, VIBE, Helder Recht en Starterslabo.

Uniek houten gebouw
B-architecten maakte het ontwerp voor het bruggebouw, bestaande uit houten vakwerken van vier verdiepingen hoog.De houten structuur is prominent aanwezig in het interieur en benadrukt de duurzame bouwfilosofie van EPE. Verschillende elementen in het gebouw werden gerecupereerd uit ontmantelde kantoorgebouwen, via Rotor, waaronder de glazen binnenwanden.

Het gebouw werd gerealiseerd door aannemers dhulst en THYS Bouwprojecten. Het was een enorme uitdaging om dit project te verwezenlijken, vertelt Sophie Dhulst van dhulst. De hoge eisen op vlak van energie, de ecologische materialen en de druk bezochte locatie maakten dat we soms moeizaam vooruit gingen. We zijn bijzonder trots op het resultaat, het is een uniek gebouw. 

Meerwaarde voor bruisend Borgerhout
Ook het binnenplein tussen Mundo-a en het EcoHuis wordt dit voorjaar helemaal vernieuwd tot stadsoase en krijgt nog meer groen dan voordien. De stad voorziet de middelen om het ontwerp van LAND landschapsarchitecten uit te voeren. Daar horen onder meer fietsenstallingen bij. Op het dak van Mundo-a bevindt zich een indrukwekkend dakterras met bomen, dat een prachtig zicht geeft op de buurt en het gerenoveerde districtshuis.

Voor beheerder Ethical Property Europe was Borgerhout een logische keuze voor haar eerste centrum in Vlaanderen. "Net zoals De Roma, Huis van het Kind, het Werkhuys en de Shelter wordt Mundo-a een plek voor ontmoeting en samenwerking. Bovendien is de bereikbaarheid met het openbaar vervoer perfect, ook voor wie met de trein naar Antwerpen komt. We hopen binnenkort ook metrohalte Drink onder het gebouw te kunnen gebruiken", aldus het bedrijf.

Voor meer informatie:

www.mundo-a.org 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven