Boeren met bomen op de Biobeurs

Veel van de inmiddels 23 BioAcademy partners zetten zich op de Biobeurs in om kennis over te dragen en bezoekers te inspireren. Zo laat Louis Bolk Instituut zien wat de onmisbare rol is van bomen en hagen in de zoektocht naar een echt duurzaam en klimaatneutraal bedrijf.

Op woensdag 23 januari van 15.15 tot 16.15 gaat Boki Luske van Louis Bolk Instituut in workshopruimte C in op verschillende aspecten. Bijvoorbeeld hoe bomen meewerken aan het klimaatneutraal voedsel produceren, hoe zij veel ecosysteemdiensten ondersteunen zoals schoon grondwater, hoe bomen de bodemvruchtbaarheid verbeteren en hoe ze een goede aanvullende inkomstenbron kunnen zijn. Drie boeren, waaronder Wil Sturkenboom van de Fruittuin van West en Melkveehouder & Notenteler Wilco de Zeeuw vertellen hoe zij dit zelf hebben aangepakt op hun bedrijf. Ze gaan in op de bottlenecks maar vooral ook op de perspectieven die bomen op uw bedrijf geven om écht duurzaam voedsel te produceren en een inkomen te genereren. Gespreksleider van de workshop is Kees van Veluw. Geïnteresseerden zijn van harte welkom.

BioAcademy-partner Louis Bolk Instituut verwelkomt bezoekers op donderdag 24 januari graag in de Hanzezaal van 16.15 tot 17.45 uur voor de workshop ‘Voedselbossen als toekomst voor de biologische landbouw.’ Samen met Wouter van Eck van Voedselbos Ketelbroek en Stichting Voedselbosbouw organiseert Kees van Veluw van Louis Bolk Instituut een presentatie en bespreking over de kansen van voedselbossen voor de biologische sector. Daarnaast is er aandacht voor het overwinnen van belemmeringen in het omschakelen.

Voedselbossen lijken met een opmars bezig als innovatieve landbouwmethode die de duurzaamheid en natuurwaarden (verder) kan verbeteren. Voedselbossen maken optimaal gebruik van de ecologische principes van een natuurlijk bos. Door de dominante rol van meerjarige gewassen, hoeft er niet geploegd, geëgd of gewied te worden. In dit systeem zorgt de natuur voor plaagbeheer en opbouw van bodemvruchtbaarheid. De productiviteit van een goed ontworpen voedselbos stijgt gedurende de jaren. Het SKAL-gecertificeerde Voedselbos Ketelbroek levert inmiddels een keur aan bijzondere producten aan een toprestaurant, een brouwerij en een lokale Ekoplaza.

Kijk op www.bioacademy.nl voor meer leeraanbod van Louis Bolk Instituut zoals de tweedaagse cursus ‘Boeren met bomen’ die start op 6 maart a.s. https://bioacademy.nl/nl/aanbod/ 


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven