Ekoplaza grote sponsor

Crowdfunding voor onderzoek naar lupineteelt geslaagd

Momenteel experimenteren enkele Nederlandse producenten met het gebruik van lokaal geproduceerde lupine als basis voor de productie van vleesvervangers. Door lupine te gebruiken in plaats van geïmporteerde soja wordt de ecologische voetafdruk van vegetarische burgers aanzienlijk verminderd! Helaas is de opbrengst in Nederland nog onvoorspelbaar en variabel in kwaliteit, waarschijnlijk speelt een gebrek aan geschikte bestuivers hierin een grote rol. 

Hoe werkt de bestuiving van lupine?
Bloemen van planten zijn al miljoenen jaren geëvolueerd om de vorm, kleur en grootte te ontwikkelen die juist die bestuivers aantrekken die een optimale overdracht van stuifmeel leveren. Een ingenieus systeem zorgt voor de juiste bestuiving van lupine: Bestuivers duwen met behulp van hun gewicht de landingsplaats (kiel) van de bloem naar beneden waardoor er stuifmeel op hun buik terecht komt, zoals je ook in de video kunt zien. Bij de volgende bloem kan dat stuifmeel dan op de stamper terecht komen. Lupine is daardoor wel sterk afhankelijk van de juiste bestuiver, met name hommels, die groot genoeg zijn om de kiel naar beneden te duwen. De bestuiving van lupine gebeurt nu echter nog door het plaatsen van kasten met honingbijen. In tegenstelling tot hommels zijn honingbijen te licht om de lupine optimaal te kunnen bestuiven. Hierdoor is tot op heden de opbrengst onvoorspelbaar en de kwaliteit van de lupinezaden vaak variabel, wat de verwerking tot voedingsproducten belemmert.

Wie ben ik?
"Ik ben Thijs Fijen en ik wil graag onderzoeken hoe de teelt van lupine, de Nederlandse ‘soja’, rendabeler en duurzamer kan worden gemaakt door specifiek de rol van hommels te onderzoeken. Een belangrijke drijfveer voor mij is dat ik graag naar mogelijkheden zoek om landbouw en behoud van biodiversiteit dichter bij elkaar te brengen. In mijn promotieonderzoek houd ik me daar veel mee bezig, en onlangs heb ik voor mijn inzet de ‘Zilveren Parnassia’ mogen ontvangen. Dit project is voor mij extra bijzonder: belangrijke bestuivers van lupine zijn namelijk hommels, waaronder de in Nederland uitgestorven Grote Tuinhommel (Bombus ruderatus). Hommels hebben hebben het erg moeilijk heeft en kunnen gebaat zijn bij meer lupine. Als er meer en betere kwaliteit lupine wordt verbouwd, kunnen zowel boeren als de hommels hier van profiteren. Een echte win-win situatie dus!"

Bron: Crowdfunding.wur.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven