Ruimte voor mens, natuur en landbouw in een veranderend klimaat

It's the food my friend!: Nederland op de tekentafel

De nieuwe serie 'It's the food my friend!' in de Rode Hoed gaat maandag 11 februari van start. Het Nederlandse landschap staat aan de vooravond van grote veranderingen. We moeten ons aanpassen aan de gevolgen van bodemdaling en klimaatverandering, maar we moeten tegelijk onze leefstijl en ons voedselpatroon aanpassen om de CO2 uitstoot te reduceren. We staan voor de immense opgave om ons land en ons voedselsysteem opnieuw te ontwerpen. Dat is ook een sociaal en ethisch vraagstuk.

En dat geldt ook op wereldschaal, waar een nog steeds groeiende bevolking verzeild raakt in een ratrace om landbouwgronden en grondstoffen. Moeten we daarom niet weer serieus gaan denken aan actieve bevolkingspolitiek?

In deze 10e debatserie in de Rode Hoed gaan we op zoek naar de oorzaken van de problemen en kijken wat we er aan kunnen doen. Hoe kunnen we de relatie tussen mens en planeet herstellen? Wat zijn onze handelingsperspectieven, van boer tot burger?

Een serie inzoomend vanuit het water naar het land, de bevolking, en tenslotte de politiek en ons eigen menselijk handelen.

De debatten zijn bedoeld voor geïnteresseerde burgers, agrariërs, studenten en professionals.

Moderator: Felix Rottenberg.

Aftrap maandag 11 februari ● Rode Hoed 20:00 - 22:00 uur
Meebewegen met klimaatverandering, bodemdaling en water

Nederland staat opnieuw voor enorme waterstaatkundige uitdagingen. Daarbij komt ook onze voedselproductie in de knel, niet alleen door droogte, maar ook door bodemdaling, verzilting, heftiger weer en structurele opwarming.

Hoe passen we ons aan? Alleen door dijken te verhogen of ook door mee te bewegen en van de nood een deugd te maken? Denk aan zoutwaterlandbouw en droogteresistente gewassen. En kunnen we het karakteristieke weidelandschap in het Groene Hart en Friesland overeind houden?

Sprekers:

  • Dirk Sijmons, landschapsarchitect, over Nederland Waterland: historie en perspectieven.
  • Gilles Erkens, geoloog van Deltares en Universiteit Utrecht over het veenweidelandschap onder druk: de bodem daalt ten koste van landbouw, huizen en klimaat. Valt dit landschap nog te redden?

Dirk Sijmons.


Reacties van:

  • Hilde Niezen: wethouder Gouda, voorzitter Platform Slappe Bodem, initiatiefnemer van het Kenniscentrum over Bodemdaling in het Groene Hart.
  • Sjaak Hogendoorn, melkveehouder in Noord Holland.

Andere avonden

Maandag 18 maart ● Rode Hoed 20:00 - 22:00 uur.
De grondmarkt frustreert duurzame voedselproductie; hoe creëren we ruimte voor biodiversiteit en jonge boeren?
Met onder andere Louise Vet, Nederlands Instituut voor Ecologie en nr 1 in Trouw Duurzame Top 100.

Maandag 8 April ● Rode Hoed 20:00 - 22:00 uur
Voedselzekerheid en het bevolkingsvraagstuk
Met onder andere Prof Leo van Wissen, Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut

Maandag 6 mei ● Rode Hoed 20:00 - 22:00 uur
Nieuwe voedseltrends (‘vegan’, ‘leefstijlgeneeskunde’) en hun impact op onze gezondheid en ons landschap

Met onder andere Prof Hanno Pijl, hoogleraar Leiden UMC
_________________________________________

Moderator: Felix Rottenberg

Organisatie:

  • Wouter van der Weijden, Stichting Centrum voor Landbouw en Milieu
  • Bert van Ruitenbeek, bureau Ecominds
  • Felix Rottenberg, debatleider van de landbouw- en voedseldialogen in samenwerking met de Rode Hoed.

Partners:

  • Rathenau Instituut
  • Slow Food Youth Network (SFYN)
  • Transitie Coalitie Voedsel

Mediapartners: dagblad Trouw, foodlog.nl


Kaartverkoop

Losse kaarten per avond (incl. koffie en thee ): 13 euro ● 8 euro voor studenten

Passe-partout (incl. koffie en thee): 37 euro ● 22 euro voor studenten

Aanvangstijd: 20:00 uur (zaal open 19:30 uur).

Bestellen: www.rodehoed.nl/its-the-food-my-friend/

Locatie: De Rode Hoed, Keizersgracht 102, 1015 CV Amsterdam

Deze debatserie wordt mede mogelijk gemaakt door:

  • Agrifirm
  • Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO)
  • Rabobank
  • Triodos Foundation
  • DO-IT
  • Eosta

www.rodehoed.nl/foodfriend

www.clm.nl

#foodfriend

 


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2019