Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Biologische groententelers Leo en Martin Carnas bij BinnensteBuiten:

Autospuiter spuit helemaal niet meer en teelt biologisch

Tholen – Een gepensioneerd vrachtwagenchauffeur en een oud-autospuiter samen in een kas met groenten: een niet alledaagse combinatie. Toch telen Martin en Leo Carnas in het Noord-Hollandse Waarland in een koude kas diverse groenten. Chef-kok Leon Maziarac ging in de uitzending van BinnensteBuiten van 4 januari langs bij de “uit de hand gelopen hobby” van de twee telers om er te koken met winterpostelein.

In de kas, ongestookt en voor de groei van de gewassen afhankelijk van de buitentemperatuur, groeien verschillende gewassen waaronder pakchoi, spinazie, winterpostelein en groenselderij. “Een op de grond liggend schilderij”, volgens de chefkok die zelf ook op z’n knieën moest in de kas waar alles nog handwerk is. Bijvoorbeeld het ‘planten zetten’ dat netjes en in rechte rijen moet gebeuren in wat voor de telers ook een soort ‘siertuin’ is.

Maar er moet ook gewoon geproduceerd worden, dus waar de chef-kok er met een paar blaadjes postelein voor de garnering wel is, glimlacht Martin dat hij toch ook wel graag kilo’s de deur uit ziet gaan. Net als zijn vader Leo: “ploep, ploep, 12 stuks pakchoi in een kissie, dat is mooi.”

Bekijk hier de hele uitzending.