India: biologische teler beweert dat er genoeg geld in limes zit

De meeste telers in Surendranagar, India's grootste katoengebied, hebben een kleine teelt geoogst door droogte. 

Teler Hamirsinh Parmar is een uitzondering. Hij doet het financieel gezien nog goed, dankzij de opbrengsten van zijn limoenboomgaard en de hogere prijzen voor zijn bio-product.

Parmar bezit 6 ha land waarvan 1,6 ha aan de boomgaard is besteed. "Ik teelde katoen en aardnoten, waarvan de marktprijzen en opbrengsten varieerden. Ongeveer 25 jaar geleden besloot ik om 220 limoenboompjes te planten."

In 2007/08 veranderde Parmar de boomgaard in een bio-veld door het installeren van een waterbron. "Tijdens mijn vorige baan ontmoette ik katoentelers. Ze klaagden over de prijsstijging van gewasbeschermings- en -verbeteringsmiddelen. Ik besloot dat ik het op alle gebied anders wilde," vertelde hij The Indian Express.

Parmar besloot om de dijk rond zijn boomgaard te versterken om zo te voorkomen dat regenwater van een naburig perceel op zijn grond kwam. Hij installeerde een druppel-irrigatiesysteem om waterverbruik te verminderen. Als mest gebruikte hij de vlaaien van een koe,  gebladerte van bomen en stelen van groenten die ook in zijn boomgaard groeien.

Om plagen te bestrijden maakte hij een mengsel van citroenextract, calotropis bladeren, koeienurine en karnemelk. "Ik maak 1.000 zakken van 50 kg per jaar, waarvan ik een kwart in mijn boomgaard gebruik. De rest verkoop ik op de markt, wat me € 1,250,- oplevert."

De teler oogst nu 100 kg limes per jaar. "Ik verhandel mijn limes en groenten voor een hogere prijs, die de consument wil betalen. Limes kosten 1 euro/kg en voor de mijne krijg ik € 1,25. Daarnaast leveren mijn groenten ook genoeg op."


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven