Nieuw-Zeeland neemt maatregelen tegen fraude met bio-producten

Een nieuw pakket aan maatregelen om consumenten te beschermen tegen onbetrouwbare producenten zal een grote verandering betekenen voor de Nieuw-Zeelandse bio-sector, die ruim €350 miljoen waard is. De laatste jaren is de sector met 30% gegroeid. Consumenten zijn nog altijd graag bereid wat meer te betalen voor biologische producten ondanks dat een wettelijke definitie van wat dit precies inhoudt vooralsnog ontbreekt.

Ondanks het pure en groene imago van bioproducten heeft de Commerce Commission de laatste tien jaar meer dan 30 keer onderzoek gedaan naar biologische voedingsmiddelen. Uit onderzoek is gebleken dat verwarring over de term 'bio' de afzet steeds verder afremt. 

"Bij het kopen van een biologisch of Nieuw-Zeelands product is de consument overgeleverd aan de informatie die de handelaar hierover verstrekt," vertelt Ritchie Hutton van de Commerce Commission. "Als een concurrent weg kan komen met valse beweringen dat zijn producten biologisch zijn dan ben je al snel in het nadeel."

Vanaf dit jaar zal het echter moeilijker worden om hiermee weg te komen. In 2019 wordt namelijk een nationale standaard voor biologische producten ingevoerd, zoals Landbouwminister Damien O'Connor vorige maand al bekendmaakte. Dit betekent dat van ieder product aangetoond moet worden dat het daadwerkelijk van biologische oorsprong is. 

"Veel mensen wantrouwen de term," vertelt Leah Watkins van de Universiteit van Otago. "Momenteel kan iedereen nog beweren dat zijn product biologisch is. Er gelden geen beperkingen voor het gebruik van de term."

"Aangezien het moeilijk is om aan te tonen of een product biologisch is, kwam in 2000 de roep om een nationale standaard op gang," legt Doug Voss van Organics Aotearoa uit. Ondanks haar 'groene' reputatie is Nieuw-Zeeland één van de weinige landen waar de biomarkt floreert zonder nationale standaard. De biosector dreigt nu echter steeds verder tussen wal en schip te raken. De nieuwe plannen zijn dan ook bedoeld om korte metten te maken met voedselfraudeurs."

Bron: stuff.co.nz


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven