Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe verpakkingen op basis van bioplastic

Het Italiaanse bedrijf Bio-on is een samenwerkingsverband aangegaan met fruitleverancier Rivoira. Samen gaan de twee organisaties nieuw materiaal ontwikkelen voor de verpakking van vers AGF. Aan de hand van deze samenwerking is de joint venture Zeropack S.p.A. opgericht, waarvan zowel Rivoira als Bio-on 50% in bezit hebben. 

De oplossingen van Zeropack spelen in op de vraag naar duurzame verpakkingen. Consumenten hebben een voorkeur voor telers en supermarkten die letten op duurzaamheid en verantwoordelijkheid. Het bedrijf gaat zodoende werken aan folie, kratten, kleine en grote containers en labels op basis van bioplastic. Dit materiaal is 100% biologisch afbreekbaar en wordt verkregen uit afval van groenten en fruit. Zeropack heeft via oprichter Bio-on een exclusieve licentie om met de bioplastic-technologie te mogen werken.

De bioplastic-technologie is ontwikkeld aan de hand van onderzoek van Bio-on. Het team van Bio-on werkt in Italië en de VS al vier jaar aan de ontwikkeling van dit materiaal. Bioplastic is een reactie op de enorme hoeveelheid in de wereld aan plastic afval. Conventioneel plastic dat vandaag de dag nog bij de verpakking van levensmiddelen wordt gebruikt, kan niet efficiënt worden gerecycled. Bovendien bevat dit plastic materiaal sterk verontreinigende bestanddelen.

"Dankzij de onlangs aangekondigde investering krijgen we toegang tot een groot bedrijf," legt Bio-on-directeur Marco Astorri uit. "We zijn met name trots dat een prestigieuze organisatie als Rivoira de mogelijkheden inziet van onze oplossingen op het gebied van verpakkingen. De bioplastic-technologie heeft alles in zich om een revolutie te ontketenen. We gaan hier samen voor zorgen, met Zeropack en de Rivoira-groep."

Dankzij de diversificatie van de Rivoira-groep kan de technologie van Zeropack ook gebruikt worden voor gebotteld mineraalwater. Rivoira is verantwoordelijk voor de Fonti Alta Valle Po-bron, dat op zijn beurt het jonge bedrijf Acqua Eva in bezit heeft. Dit merk heeft zich sterk ontwikkeld binnen de Italiaanse en internationale markt.

"We zijn erg blij dat we onze ervaring kunnen delen. We kunnen verpakking creëren die compleet verschilt van wat er vandaag de dag op de markt te vinden is," zegt de directeur van de Rivoira-groep, Marco Rivoira. "Zeropack speelt in op de strategieën van de Rivoira-groep en zoekt altijd naar innovatie. Onze missie is om hoge kwaliteit te leveren voor zowel de verpakking als de inhoud. Het onderzoek naar nieuw materiaal zorgt er voor dat grote supermarktketens een 100% duurzaam alternatief kunnen gebruiken.”

Alle bioplastics, die door Bio-on worden ontwikkeld, worden verkregen uit plantaardig materiaal, zonder dat dit invloed heeft op het milieu. In de meeste gevallen heeft bioplastic dezelfde eigenschappen als conventioneel plastic, met als voordeel dat het volledig biologisch afbreekbaar is. Het materiaal is ontwikkeld aan de hand van onderzoek naar PHB's (polyhydroxybutyraten). PHB's zijn het enige biologische bestanddeel dat uit de natuur gewonnen kan worden, dat piëzo-elektrische eigenschappen heeft.

Bio-on heeft voor een bedrag van €10 miljoen de exclusieve rechten voor het gebruik van bioplastics aan Zeropack verleend. Vanaf 2019 zal Zeropack nieuwe patenten presenteren en nieuwe vormen van samenwerking aangaan met internationale telers en supermarkten.

Voor meer informatie:
Simona Vecchies
Tel: +39 3351245190 
www.zeropack.it

Publicatiedatum: