Italië: wetenschappelijk onderzoek van groot belang voor biologische sector

Ook in de biologische landbouw sector is er steeds meer sprake van innovatie, wordt het wantrouwen jegens deze manier van telen overwonnen en vertrouwt men meer op de wetenschap. Het is een van de concepten die zijn uitgesproken door het AISSA, de Raad van Italiaanse landbouwwetenschappelijke verenigingen. Er wordt opgeroepen tot meer openheid, zodat de sector, die veel positieve aspecten heeft en steeds meer wordt gewaardeerd door de consument, stappen kan maken. Op deze manier kunnen biologische gewassen beter worden beschermd tegen ziekten en insecten.

Alle foto's in de deze tekst zijn archieffoto's

In een nota van Aissa staat: "Biologische landbouw is een zeer actueel onderwerp en vaak ook onderwerp van debat in de nationale media. Hetzelfde kan echter niet gezegd worden voor het moment van mogelijke innovaties om 'duurzaamheid in de landbouw' in welke vormen dan ook te garanderen, omdat het wordt afgewezen op grote delen van de planeet en ook in Italië."

De nationale wetenschappelijke gemeenschap is van mening dat het noodzakelijk is om deze concepten duidelijker te maken om wetenschappelijke communicatie te vergemakkelijken en gemeenschappelijke kennis te verbeteren.

De recente goedkeuring van de nieuwe EU Verordening  nr. 2018/848 inzake biologische landbouw, die met ingang van 1 januari 2021 in werking zal treden, maakt een dringende en wetenschappelijk onderbouwde discussie noodzakelijk. Dit om vooruit te lopen op het debat over de hervorming na 2020 van de Gemeenschappelijke Landbouwpolitiek. Dit moet grote uitdagingen aangaan en de grootste problemen oplossen.

De groei van de biologische teelt heeft positieve effecten, voor de waarde die het oplevert in de nationale begroting en voor de bewuste consumptie, in het licht van een zekere stagnatie of daling van de aankopen van andere landbouwgrondstoffen. Biologische landbouw is een realiteit en niet alleen in Italië.

"Het is dus noodzakelijk om meer innovaties te introduceren, ook gezien het feit dat ze ook nuttig kunnen zijn voor andere soorten gewassen. In feite is het noodzakelijk om de factoren die de opbrengst en het inkomen van landbouwbedrijven beperken te verminderen, en dit moet worden gedaan volgens duurzame praktijken."

De biologische sector zou zich meer moeten openstellen voor innovaties, maar tegelijkertijd zijn meer onderzoek en experimenten nodig die gericht en interdisciplinair worden uitgevoerd. Er is verspreiding, technologische uitwisseling en constante training van spelers in de sector nodig. "Ook de biologische landbouw moet de mogelijkheden benutten die genetische verbetering biedt. En dus zouden biologische telers productievere groentenrassen en dierenrassen moeten gebruiken, die beter bestand zijn tegen en aangepast kunnen worden aan de verschillende pedoklimatische omstandigheden."

De technieken van de biologische productie in het algemeen moeten worden geëvalueerd als positief voor de effecten op het milieu (met name voor de aandacht voor biodiversiteit en bodemvruchtbaarheid), maar biologisch is niet automatisch synoniem met duurzaamheid met name met betrekking tot de producteenheid.

Meestal is dit probleem te vinden bij bedrijven die een biologisch systeem willen gebruiken, ook al is er een zeer hoog risico op parasieten en ziekteverwekkers. Er is bijvoorbeeld een probleem met koperresten in de bodem van wijngaarden. Dit is een gevolg van het grote aantal behandelingen gericht op het beheersen van ernstige plantenziekten. Dezelfde EU verlaagde de hoeveelheid bruikbare koper.

"In Italië moeten verschillende vormen van duurzame landbouw naast elkaar kunnen bestaan. Telers en wetenschappers zouden de duurzaamheidskwestie moeten bespreken en dienovereenkomstig moeten handelen, zonder speculaties en uitbuiting. Het wetenschappelijk onderzoek moet duurzame innovatie voorstellen en valideren en het moet de verantwoordelijkheid van de exploitant bevorderen", concludeert de nota.

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven