November 2017: Importbedrijf Rheinfrucht uit Amsterdam gedecertificeerd

In november 2017 heeft Skal Biocontrole het bio-certificaat van Rheinfrucht B.V. uit Amsterdam ingetrokken. Het bedrijf voldeed niet aan haar verplichting om incidenten over de biologische status te melden. Ook bleek het bedrijf geen bedrijfsactiviteiten te hebben op het opgegeven adres. 

Achtergronden bij deze decertificatie
Rheinfrucht B.V. heeft incidenten rondom de biologische status van haar producten niet aan Skal gemeld. Skal is op de hoogte gebracht van residuvondsten door de controle-instanties van de afnemers van Rheinfrucht B.V.

In de biologische verordening staat dat biologische bedrijven bij twijfel aan de biologische status van een product, dit onmiddellijk moeten melden aan Skal, zodat een onderzoek gestart kan worden. Rheinfrucht B.V. heeft, na de eerste constatering door Skal, geen of onvoldoende maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. Verder bleek dat het bedrijf geen bedrijfsactiviteiten heeft op het opgegeven adres.

Over decertificaties
De biologische sector kenmerkt zich door een goede naleving van de regels. Maar: als een bio-ondernemer de regels bij herhaling overtreedt, kan een decertificatie volgen. Bio-ondernemers moeten elke afwijking zo snel mogelijk aantoonbaar corrigeren, binnen de door ons gestelde periode. Het intrekken van certificatie doet Skal alleen bij kritieke afwijkingen. 

Vanaf 2017 publiceren wij de bedrijfsnaam en vestigingsplaats van bedrijven die we hebben moeten decertificeren. Publicatie vindt pas plaats nadat het besluit onherroepelijk is geworden. Afnemers worden direct na decertificatie al geïnformeerd. "Dit is ook de reden dat het zolang duurde voordat we het publiceerden", vertelt Mariken de Bruijn van Skal Biocontrole. 

Bron: Skal 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven