Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Matchmaking Agri meets Design

Onlangs is Bionext gestart met het project Agri meets Design. Na een inspirerend matchmaking event tijdens de Dutch Design week afgelopen oktober zijn er drie kunstenaars gekoppeld aan de drie ondernemers.

Supermarkt in het bos gaat werken met Jord den Hollander
Jord den Hollander is zelfstandig filmmaker en architect en werkzaam binnen beide vakgebieden. Hij maakt daarbij regelmatig de overstap naar beeldende kunst. In zijn projecten blijkt een diepgewortelde interesse en kennis van cultuurhistorie, land ten opzichte van water en het veranderende landschap. In zijn werk koppelt hij visie aan inhoud en brengt die inventief, zeer toegankelijk en met humor over het voetlicht. Hij maakte onder andere veel documentaires over architectuur, werkte voor kinderprogramma Het Klokhuis en ontwierp in opdracht van datzelfde programma een educatief centrum in Almere. In 2000 richtte hij het Architectuur Filmfestival Rotterdam (AFFR) op met films over bekende architecten en gebouwen. Hij denkt, bijvoorbeeld binnen Atelier Overijssel, regelmatig mee over vraagstukken in de agrarische sector.

De Melkbrouwerij gaat werken met Circus Engelbrecht
In 2014 richtte Martijn Engelbregt Circus Engelbregt op, een ontregelende verbindingsorganisatie, met het doel de sociale duurzaamheid in de wereld te vergroten. Circus Engelbregt initieert en ontwerpt (kunst)projecten die zich op de grenzen van ogenschijnlijk onverenigbare gebieden afspelen. Circus Engelbregt schroomt niet te schuren en zoekt vaak bewust de confrontatie op omdat ze niet geloven in de vastgeroeste wegen van onze hokjesmaatschappij. Internationaal succes viel hen ten deel met het Tegenscript, een middel om telemarketeers van repliek te dienen en de Illegalenenquête. Het Circus bedacht de Medicijnfabriek, een mobiel laboratorium waar jong en oud eigen medicijnen maakt aan de hand van intuïtieve plantbenadering. Met Gewenste Intimiteiten brengt Engelbregt het verlangen terug in het heikele veld van aanraking en voor volksfilosoof Bas Haring ontwikkelde het Circus een uitdagende variant van economischezaken.nl. Naast deze grote publiek acties is Engelbregt ook op zoek naar het uitnodigen tot (innerlijke) verbinding. De ene keer direct en confronterend (zoals de Eenzaamheidswijzer waarbij mensen worden uitgenodigd hun eenzaamheid te ervaren i.p.v. er van weg te lopen), de andere keer speels en vreugdevol (zoals Skippyballenbak, een bak gevuld met 1.000 skippyballen om volwassenen weer even kind te laten zijn). Circus Engelbregt ontwikkelde een lijvig kunstproject voor de Tweede Kamer, presenteerde werk in diverse vormen in heel Europa en Los Angeles en exposeerde diverse malen in Tokio.

Weerribben Zuivel gaat werken met Loes ten Ascher
Loes ten Anscher woont en werkt in Deventer of op locatie. Zij maakt goed doordacht, krachtig werk met een poëtische inslag en meestal een vette knipoog. Het gebruikte materiaal is zeer uiteenlopend en verrassend, soms zelfs eetbaar. Het is zo gekozen dat het uitnodigt tot contact en communicatie. Ten Anscher maakt kunstwerken, die niet alleen aansluiten bij hun ruimtelijke omgeving, maar ook naadloos passen in de sociale context van een opdracht. Haar werk heeft bijna altijd met grote groepen mensen te maken: het zijn sociaal-artistieke projecten.

Het meest bekend is Ten Anscher geworden met haar prijzenwinnende Deventer Raamwerk voor het nieuw gebouwde stadhuis van Deventer. 2264 aluminium vingerafdrukken van evenzoveel Deventenaren kregen met dit kunstwerk zo’n prominente plek in een aanvankelijk omstreden stadhuisplan, dat de inwoners weer trots konden zijn op hun stad. Haar projecten spelen zich niet altijd in een stedelijke omgeving af. In 2011 stuurde Ten Anscher met de hulp van een echte notaris, 40 grasplaggen met Pinksteren uit logeren, zodat de mensen konden checken of andermans gras ook werkelijk groener was. Haar film Okkenbroek, the movie uit 2016 laat met de hulp van honderden dorpsbewoners in enkele minuten zien hoe aantrekkelijk het leven in een klein dorp op het Sallandse platteland kan zijn. Momenteel werkt zij voor de gemeente Smallingerland aan Tútsjend Ark, zoenend gereedschap op zijn Frysk, dat het Drachtster handgereedschap weer volop (en wel 24/7) in de schijnwerpers zet.

Loes ten Anscher is opgeleid aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Arnhem. Daarnaast is zij al jaren als gastdocent verbonden aan verschillende hogescholen zoals Saxion, HKU Utrecht en Hogeschool Van Hall Larenstein.

Op 24 januari 2019, tijdens de Bio-beurs, zullen de kunstenaars samen met de ondernemers een korte presentatie geven van de tussenresultaten. Dit zal uiteindelijk leiden tot een uitgewerkte presentatie op de Bio-beurs in 2020.

Bron: Bionext 

Publicatiedatum: