Financiële ondersteuning voor telers

Duitsland: Saarland grootste teeltgebied biologische landbouw

In geen enkele andere Duitse deelstaat bestaan er zoveel initiatieven om bio-producten te telen en in de handel te brengen als in Saarland. Dat zei Reinhold Jost, de minister van Milieuzaken van de deelstaat, onlangs tijdens een persconferentie. Tegelijkertijd is onder de consumenten in Saarland de vraag naar dergelijke levensmiddelen nu al duidelijk groter dan het voorhanden zijnde aanbod. Daarom start de minister nu een nieuw initiatief om beter aan de vraag te kunnen voldoen, meldt de 'Saarbrücker Zeitung'. 

Reeds nu al staat de deelstaat op nummer 1 in Duitsland met 16 procent biologische landbouw. Het Duitse gemiddelde ligt op zeven procent. Reinhold Jost wil nog meer telers prikkelen om over te stappen op biologische teelt. Daarom verhoogt de deelstaat de subsidie voor de periode van 2021 tot 2027 naar in totaal circa 22,8 miljoen euro. Men wil zo bereiken dat het aandeel van de biologische landbouw in Saarland tot 2025 stijgt naar 25 procent. Dat zou een areaaltoename van circa 7.500 hectare betekenen. De subsidie wordt gefinancierd door de deelstaat, Duitsland en de EU.

De minister streeft met zijn actie volgens eigen zeggen ook het doel na om lokale bio-levensmiddelen zoals groenten, fruit, salades en vlees een nog grotere betekenis te geven. „Ik wil er een bijdrage aan leveren dat deze gezonde producten nog meer waardering van de consumenten krijgen.“ Dit is echter nog niet zo eenvoudig en hiervoor is ook de hulp van de handel nodig. Zo is het nodig dat kwaliteitsproducten uit Saarland in de winkels een opvallendere plaats krijgen en dat ze duidelijk gekenmerkt worden. Op dit gebied is er volgens de minister nog veel werk aan de winkel.


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven