Christine Van Steenkiste, Chamrova

“Biologische kastanjechampignons populairder dan de witte"

Tholen – “Met de feestdagen in aantocht piekt de vraag naar biologische champignons. De wintermaanden zijn echte champignonmaanden, maar richting het voorjaar zien we de vraag afnemen”, vertelt Christine Van Steenkiste van Chamrova. “Opvallend aan de biologische champignonmarkt is dat kastanjechampignons populairder zijn dan de witte. Dit in tegenstelling tot de reguliere markt. Waarom dit het geval is weten we niet precies. Waarschijnlijk trekt de bruine kleur de bio-mensen meer aan dan wit.” 

Omschakeling
Vijf jaar geleden heeft Chamrova besloten om van conventionele champignonteelt over te stappen op biologische teelt. “In de champignonteelt is het overstappen naar biologisch telen niet erg moeilijk. Wanneer de laatste cel van de champignons geoogst was, hebben we alles schoongemaakt en zijn we gestart met bio. Enkel is het verkrijgen van biologische grondstoffen vrij lastig. De verwachting is dat het verkrijgen van deze grondstoffen alleen maar moeilijk gaat worden en het daardoor moeilijk wordt voor telers om de overstap naar bio te maken", zegt Christine.

Klantgericht
Chamrova werkt enkel op contract. "De ene klant wil grote champignons en de andere kleine. We plukken daarom klantgericht. De retail wil juist hele fijne champignons voor de bakjes van 250 gram. De afzet gaat via de REO Veiling waar we elke dag aan leveren. Het verpakken gebeurd bij de Veiling en vanuit daar gaat het rechtstreeks naar de klant. We zijn met drie andere champignontelers aangesloten bij Tomabel, die zorgen voor de contacten en organisatie", aldus de teler.

Portobello
De teler merk op dat de vraag naar champignons elk jaar toeneemt. “Als we kijken naar een jaar of acht geleden is het duidelijk dat er meer champignons worden gegeten”, zegt Van Steenkiste. Naast de kastanje- en witte champignons biedt Chamrova ook portobello's aan. “Deze telen we enkel op vraag van de klant. We zien het hele jaar door een vrij stabiele afzet van portobello's, maar tijdens de feestdagen zien we een lichte piek in de afzet.”

Voor meer informatie:
Christine Van Steenkiste
Chamrova
Zuidstraat 1
8770 - Ingelmunster
+32(0) 477 572 879
chamrova@telenet.be 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.