Appelen en peren springen eruit

Argentinië: Río Negro provincie met grootste biologische teelt

Río Negro consolideert zich als de Argentijnse provincie met de meeste biologische producten van het land: goed voor 20% van de totale biologische teelt in Argentinië. De provincie telt 240 bedrijven die zich bezighouden met de biologische teelt van met name appelen en peren. Dat blijkt uit het meest recente onderzoek van SENASA. 

Het fruit is bestemd voor de export, met name naar de VS en de EU. Volgens een officieel rapport werd er in 2017 24.247.534 kilo peer en 19.450.626 kilo appel geëxporteerd. 98% van de biologische telers houdt zich bezig met de teelt van fruit, maar er zijn ook ondernemers die zich richten op noten, olijven en wijn.

In 2017 werden er in Río Negro 28 nieuwe teeltbedrijven gecertificeerd, een groei van 13 % ten opzichte van het vorige jaar. Om de biologische aanduiding te verkrijgen moeten telers een driejarig proces doorlopen waarin ze begeleid worden door certificeringsbedrijven. Deze controleren of het teeltsysteem vrij is van het gebruik van traditionele gewasbeschermingsmiddelen en niet-natuurlijke meststoffen. Het niet gebruiken van deze middelen betekent namelijk een grotere duurzaamheid en een betere zorg voor natuurlijke hulpbronnen.

"De biologische teelt is in de afgelopen twee jaar sterk gegroeid in onze provincie", stelt Pablo de Azevedo, ondersecretaris van Fruitteelt. "Wanneer een bedrijf gecertificeerd wordt als biologische teler betekent dat dat er voldaan wordt aan bepaalde in een protocol vastgelegde normen. Op die manier beschikt een teler over een onderscheidend product en heeft hij kans op het bereiken van nieuwe markten, een grotere afzetzekerheid en een hogere waarde. Er is namelijk sprake van een hoge vraag naar producten die geteeld zijn zonder dat er gebruik gemaakt wordt van traditionele gewasbeschermingsmiddelen", voegt hij toe.

Bron: adnrionegro.com.ar


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven