Utrechtse fruittelers aan de slag met wilde bestuivers

Met het project 'Bestuivingsmix Fruitteelt' gaan fruittelers in Utrecht aan de slag met de inzet van wilde bijen en andere bestuivers. Delphy en het Louis Bolk Instituut coördineren en begeleiden de activiteiten op de bedrijven. Aan het project nemen 6 fruitteeltbedrijven deel , 5 daarvan werken al jaren volgens de regels van Milieukeur/On the way to PlanetProof en één fruitteler heeft een biologisch bedrijf. 

De fruitteelt is gebaat bij een goede bestuiving. Om het risico te spreiden is een mix van verschillende soorten bestuivende insecten gewenst. Zeker als onder koude omstandigheden de bijen niet vliegen zijn andere insecten onontbeerlijk. Wilde bijen vliegen al bij 8°C en zijn niet selectief. Door de klimaatverandering is de kans op grillig weer tijdens de bloei van het fruit groter. 

Op elk van de 6 deelnemende bedrijven kijken Delphy en het Louis Bolk Instituut samen met de ondernemer welke maatregelen mogelijk zijn om het bedrijf aantrekkelijker te maken voor wilde bijen en andere bestuivende insecten. Hierbij gebruiken zij de BIJenBLOEM. In het project wordt zowel gekeken naar metselbijen als zandbijen. Delphy en Louis Bolk Instituut brengen hun kennis in over de op het bedrijf aanwezige insecten. Het eerste jaar van het project is het belangrijk om te zien welke bestuivers aanwezig zijn en worden specifieke maatregelen genomen. In het tweede en derde jaar wordt de effectiviteit van de maatregelen beoordeeld. 

Bron: Delphy 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.