Natuurlijk Genoegen:

"Bewuste keuze voor biologisch dynamisch ondernemen"

De familie Konijn. Derde generatie melkveehouders Jeroen en Rosalinde staan achter hun visie over biologisch-dynamisch boeren. De kringloop wordt gesloten op hun bedrijf, Natuurlijk Genoegen, de natuurlijke processen worden zoveel mogelijk begeleid en niet verstoord. De bodem, het grasland, voeding en de koeien spelen hierin een grote rol.

Koeien
Op de boerderij wordt gewerkt met Blaarkopkoeien. De Blaarkop is een Oudhollands koeien ras dat nog dicht bij de natuur staat. Blaarkoppen zijn echte ruwvoer etende koeien. De blaarkop is van oorsprong een dubbeldoelkoe van het vlees-melktype (60%-40%) gekenmerkt door een acceptabele melk- en vleesproductie. Het Oudhollandse ras past goed in het landschap. De koeien lopen in de zomer buiten in de kruidrijke weilanden en in de winter liggen ze in de potstal op een heerlijk bed van stro. De koeien zijn voor 95 procent gras gevoerd. Het vlees verkopen zij in de aanwezige winkel.

Fotografie: Groen Kapitaal 

Grasland en voeding
De voeding van de koeien heeft grote invloed op de gezondheid en de levensduur van de koeien. Het voeren van koeien met gras en hooi van weilanden met een diverse botanische samenstelling en pas gemaaid als het gewas in bloei staat, is gezonder voor melkvee. De graslanden zijn ingezaaid met verschillende grassoorten en kruiden wat zorgt voor een gevarieerde botanische samenstelling. Het grootste deel van de graslanden ligt om de boerderij. Een kleiner deel van de graslanden liggen in het natuurgebied de Eilandspolder. Op oud grasland is de botanische samenstelling van nature gevarieerder en rijker aan kruiden en grassen wat tal van voordelen heeft.
Op onze graslanden zijn veel weidevogels te vinden tussen de koeien. Hieronder staat een filmpje dat de Vogelbescherming maakte over het bedrijf. 

 

Bodem
Om het bodemleven in de grond in balans en actief te houden, is een bemesting met vaste mest belangrijk. Wormen, mijten, bacteriën en schimmels in de aarde leven van de afbraak van organisch materiaal. De natuur boven de grond, zoals de weidevogels, voedt zich met ‘de beestjes in de grond’. Deze kwaliteit is belangrijk om een ​​vitaal bodemleven te krijgen. Door uitwisseling van bodem en dieren zijn de koeien gezond en vitaal.

Biologisch-dynamisch, een bewuste keuze
"We zagen dat als de kringloop op het bedrijf meer gesloten is, de bodem, de gewassen en de dieren vitaler en gezonder zijn. Om dit te bereiken, zijn we overgestapt van een ligboxenstal naar een potstal met vaste mest en gier. De hoogproductieve Holstein koeien zijn vervangen door een veestapel van blaarkoppen. Deze overstap heeft gezorgd voor een rijke diversiteit aan grassen, kruiden, insecten en weidevogels. Over 5 jaar hopen we dat de koeien in een ruime vrijloopstal op een bodem van houtsnippers lopen. Het eigen gras wat we telen, willen we dan zelf drogen tot hooi."

Educatie
Schoolklassen zijn van harte welkom om een dagje mee te lopen op de boerderij om van alles te leren en ontdekken. Zo is er een programma van 4 uur waarin de kinderen leren over de dieren, de stallen, het voer, bodemleven, melk en de werkzaamheden op een boerderij. De kinderen krijgen een rondleiding maar gaan ook zelf aan het werk. Voor groep 3 t / m 8 hebben zij het programma “Advies voor de Boer” ontwikkeld.

Overnachten op de camping
Het is ook erg leuk om een educatie programma te combineren met een overnachting op hun camping. De kinderen kunnen dan nog meer mee beleven van het leven op een boerderij. In de avond mogen ze mee het land in om de koeien te halen en kunnen ze kijken bij het melken. Er is een ruim veld waar tentjes kunnen staan en er is een ruime schuur met tafels en banken waar de groep kunnen verblijven. Ook zonder educatieprogramma kunnen leerkrachten met een schoolklas op de camping te overnachten.

Bron: Groen Kapitaal 


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven