Spanje: Oogst HaciendasBio groeit met 61 %

HaciendasBio, leverancier van biologische groenten en fruit, sluit het jaar af met een areaal van 2.263 hectare. Dat is een groei van 32% ten opzichte van 2017 toen het bedrijf over 1.715 hectare aan teelt beschikte. Het areaal is verdeeld over 35 teeltbedrijven, gelegen in de autonome regio's Catalonië, Canarische Eilanden, Aragón, Andaluisië en Extremadura. Het bedrijf heeft zich geconsolideerd als de leidende biologische teler in Spanje.

HaciendasBio groeit ook in termen van opbrengsten. De verwachting is dat in 2018 de 32.200 ton bereikt zal worden: 61% meer dan in 2017 toen er 20.000 ton aan biologische groenten en fruit geteeld werd. Deze groei is voornamelijk te danken aan twee factoren. De eerste is de inwerkingtreding van het Parque Ecológico afgelopen mei, een verwerkings- en verpakkingscentrum voor groenten en fruit. De andere factor is de groei van de biologische consumptie op de verschillende markten waar het bedrijf aanwezig is.

Transparantie en regulering van de sector

De algemeen directeur van Haciendas Bio, Paco Casallo, dringt aan op een herziening van de procedures waarmee de overheid zijn controles voor de biologische teelt, die het voorkomen van fraude en verwarring onder consumenten tot doel hebben, uitvoert. "De groei van biologische teelt en consumptie in Spanje kan alleen bereikt worden in samenwerking met de overheid en alle actoren in de landbouwsector. We moeten iedere vorm van fraude aanpakken. Het is onacceptabel dat er onjuiste uitspraken worden gedaan over de herkomst van de teelt door handelaren die geen telers zijn van wat ze afzetten".

Casallo pleit voor de vaststelling van spelregels die gecontroleerd kunnen worden in belasting- en handelsregisters. "Biologische teelt moet altijd op een transparante manier plaatsvinden", stelt hij.

Uitbreiding van het aanbod met nieuwe gewassen

HaciendasBio blijft zijn aanbod uitbreiden met de toevoeging van nieuwe bladgroenten en beschikt al over 19 nieuwe producten, die allemaal verbouwd  worden op het nieuwe teeltbedrijf 'Cuevas' in Almería. Daarnaast is de teelt van vijgen en kersen ook toegenomen, met een oogst van 145 ton.

De cycli van nectarine en perzik zijn ook verlengd in 2018 dankzij het teeltbedrijf Falamosa in Sevilla, waar volgend jaar de vroege oogst zal beginnen. Daarnaast zijn er nieuwe variëteiten gele pruim en meloen geïntroduceerd. Voor 2019 is HaciendasBio ook volop bezig met de ontwikkeling van nieuwe gewassen, zoals abrikoos, kaki en granaatappel.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven