Cursus Aardappelveredeling voor (kleine) telers 2019

Op 31 januari start de cursus, bedoeld voor zowel beginnende als ervaren aardappel-(hobby)telers uit de gangbare en biologische landbouw.

De drie regionale aardappeltelers verenigingen (AKV's) bieden samen met het Louis Bolk Instituut de Cursus Aardappelveredeling voor (kleine) kwekers in 2019 opnieuw aan.
Deze cursus, gestart in 2008 in het kader van het Bioimpuls Veredelingsproject, heeft in 2014 een vaste plaats in de aardappelsector gekregen onder verantwoordelijkheid van de 3 AKV's. Door de jaren heen hadden niet alleen biologische akkerbouwers belangstelling voor deze cursus, maar ook gangbare kleine telers wilden hun kennis opfrissen en verdiepen. Zelfs telers van professionele telersbedrijven bleken hun voordeel te kunnen doen met de uitgewisselde kennis en ervaring.
Voor 2019 staan twee nieuwe docenten gereed met een geheel geüpdatet inhoud.

Voor wie? 
De cursus is geschikt voor zowel beginnende als ervaren aardappel-(hobby)telers uit de gangbare en biologische landbouw. Ook aardappeltelers en andere aardappeldeskundigen geïnteresseerd in de achtergronden en de verschillende fasen van het aardappelteelt zijn van harte welkom.

Door wie? 
Docenten zijn Jacob Eising (Den Hartigh) en Arjen van Buuren (Aeres Hogeschool), beiden met een rijke ervaring in zowel aardappelteelt als onderwijs. De cursus wordt gecoördineerd door Peter Keijzer (Louis Bolk Instituut), Pietie Pollema (Vereniging Fries-Groningse Aardappelkwekers), Frits Werkman (Vereniging van Drentse en Groninger Aardappelkwekers) en Ingrid Draaistra (AKV Midden Nederland).

Waarom deze cursus?
Nederland kent binnen de aardappelveredeling een uniek 'hobbykweeksysteem' waarbij vooral aardappeltelers betrokken worden in de selectie van klonen, al dan niet in directe samenwerking met kweekbedrijven. Mede dankzij dit unieke aardappel-hobbykweekmodel is de Nederlandse aardappelsector groot geworden. De bijdrage van hobbykwekers is nog steeds van belang en verdieping van kennis ondersteunt het selectiewerk.

Tijd en plaats
Drie theoriemiddagen op donderdag 31 januari en 7 en 14 februari 2019 van 13:00-16:30 uur in Dronten (Aeres Hogeschool, De Drieslag 4, 8251 JZ Dronten). Verder donderdagmiddag 7 maart een excursie naar Wageningen University & Research. Tenslotte een excursie naar een kweekbedrijf en de proefboerderij van de NAK in juli.
De beschrijving per cursusdag vindt u in de cursus leaflet

Cursusmateriaal
U ontvangt een cursusmap met sheets en een certificaat van deelname. Wij adviseren om Het Aardappelkweekboek aan te schaffen. Dit is een fraai naslagwerk waarin uitgebreider wordt ingegaan op de in de cursus te behandelen lesstof. Bent u nog niet in het bezit van dit boek en wilt u het wel hebben, geef dit dan a.u.b. aan bij uw aanmelding. Dan krijgt u het tegelijk met uw cursusmap. De aanschafprijs van het boek is € 50.

Kosten
€ 300 (€ 350 inclusief boek) vóór aanvang van de cursus te voldoen.

Aanmelden
Vanaf nu kunt u zich aanmelden voor de cursus van 2019 (sluitingsdatum: 15 januari 2019).
Na aanmelding ontvangt u een bevestiging van deelname, een deelnemerslijst om desgewenst te carpoolen en een factuur voor de kosten van deelname à € 300,- (€ 350,- als u het Aardappelkweekboek ook bestelt) vóór aanvang van de cursus te voldoen.

Klik hier om u aan te melden.

Bron: Louis Bolk 


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven