Al 3056 bedrijven voor Biofach geregistreerd

Uitbreiding Holland paviljoen

De groei van de biologische sector weerspiegelt zich op de grootste biologische beurs van de wereld. In februari 2019 staat er een recordaantal bedrijven in de Neurenberg Messe: 3056. De beurs is al maanden volgeboekt. Naast alle aandacht voor producten en handel, zal er veel discussie zijn over de toekomst van de biologische sector. Aanleiding daarvan is het contract tussen Bioland en Lidl, waarmee de discussie is losgebarsten of biologisch met extra pluspunten bij de grote discounters wel on goede handen is. De ambitie van de biologische sector in de EU dat in 2030 50% van het landbouwareaal biologisch is, lijkt niet zonder dit soort constructies tot stand te kunnen komen. Het areaal kan groeien, maar krijgen de boeren op termijn de juiste prijs?

Op de internationale bijeenkomst in Warschau lichtte Biofach haar eigen toekomstverwachting toe; de sterke groei vertaalt zich in 2020 in twee nieuwe hallen die aan de bestaande negen hallen worden toegevoegd.

In Warschau werd zichtbaar dat ook in Polen de afzet van biologisch sterk in de lift zit. Nieuwe winkelconcepten, zoals Organic market en Smak Natury breiden zich snel uit. De markt groeit al drie jaar met 30%, maar is met 250 miljoen in 2017 nog altijd bescheiden. Maar liefst 70% van de consumentenproducten wordt geïmporteerd, terwijl 70% van de grondstoffen wordt geëxporteerd.

Vertegenwoordigers uit andere landen melden sterke ontwikkelingen. Frankrijk groeit met meer dan 15% dit jaar en komt daarmee boven de 9 miljard. De Franse landbouwminister noemt de transitie naar biologisch onomkeerbaar. In deelstaat Hessen (Frankfurt) is het landbouwareaal inmiddels boven de 20%. De Italiaanse en Spaanse markten groeien met 20%. De Duitse markt verwacht een groei van 10%.

In Nederland zijn de ontwikkelingen iets gematigder en hebben boeren in sommige sectoren last van te lage prijzen. De marktgroei in Nederland wordt geschat op 5% in 2018. De supermarkten boekten over het eerste half jaar een groei van 7%. Meer informatie over de Iri cijfers over het eerste half jaar verschijnen binnenkort.

Bionext breidt Holland paviljoen uit
Parallel aan de groeiontwikkeling van de biosector versterkt Bionext de Nederlandse aanwezigheid op drie buitenlandse vakbeurzen. In samenwerking met het Italiaanse Federbio start vanaf maart een driejarig export-promotie programma op en rond de Biofach, Sana en Natexpo. Bavo van den Idsert: "We kunnen op deze beurzen aanwezig zijn met een robuust Holland paviljoen waarin biologisch uit Nederland gepromoot wordt. Bedrijven kunnen daarbij aansluiten in de vorm die al jaren op de Biofach plaatsvindt: met een stand op het paviljoen. We kunnen ook in de vakbladen, social media en workshops extra licht zetten op biokwaliteit uit Nederland. Dit programma wordt ondersteund vanuit Brussel. De contracten worden in december getekend. Op de Bio-beurs zal in combinatie met presentaties over de markten in Duitsland en Frankrijk informatie gegeven worden over dit export-promotie programma van Bionext." 

Bron: Bionext 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.