Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologische landbouw: gebruik van koper weer toegestaan in Europa

Na meer dan een jaar praten en onderhandelen, hebben de lidstaten van de Europese Unie een besluit genomen over de toekomst van koper in de landbouw, een werkzaam bestanddeel dat met name wordt gebruikt in de biologische landbouw tegen meeldauw en het zure ingrediënt in zogeheten “Bordeauxse pap” (een mengsel van kopersulfaat en gebluste kalk) is. De lidstaten hebben besloten het gebruik ervan de komende zeven jaar weer toe te staan, maar daarbij wel de toegestane hoeveelheid koper te verlagen van 6 naar 4 kilo per jaar.

Ondanks de negatieve effecten ervan op de bodem, is koper in de biologische landbouw het enige alternatief dat gebruikt mag worden bij de bestrijding van bepaalde ziekten. Het rendements- en kwaliteitsverlies bij het verbieden van deze producten met koper in de biologische landbouw zouden er – op basis van schattingen van Europese landbouworganisatie Copa Cogeca – als volgt uit hebben gezien: 10 tot 15% voor groenten en siergewassen, 15 tot 20% voor aardappelen en ongeveer 50 tot 100% voor hop, wijn en fruit. Het besluit wordt daarom toegejuicht door Parijs en Brussel, voorstanders van deze vernieuwing, in tegenstelling tot sommige landen in Noord-Europa waar koper reeds van de velden verbannen is.

Sommige boeren menen echter dat ze, om hun bedrijf winstgevend te houden, de biologische landbouw moeten verlaten en over moeten schakelen op standaardlandbouw. Sommige boeren krijgen zonder koper te maken met technische problemen. Na het verbod op koper te hebben ingesteld heeft Denemarken bijvoorbeeld 1/5 van de productie van biologische aardappelen verloren.

Bron: Ouest-France

Publicatiedatum: