Biologische telers beschermen de rijke voedselcultuur van Italië

De Italiaanse landschapsarchitect en hobbyteler Christiano del Toro vindt het belangrijk om oude teeltmethoden nieuw leven in te blazen. Del Toro teelt een breed scala aan biologische gewassen op zijn perceel van 4 hectare en past hierbij traditionele teeltmethoden toe. Vandaar dat zijn olijfbomen en wijnranken niet in rechte rijen staan zoals men vandaag de dag in Italië en daarbuiten gewoonlijk ziet. 

Del Toro is eveneens voorzitter van 'Civilta Contadina' een in 1996 opgerichte vereniging die 150 leden telt en zich bezighoudt met het monitoren van de agrarische biodiversiteit en het bevorderen van voedselsoevereiniteit, ofwel het idee dat gemeenschappen controle moeten hebben over de manier waarop voedsel wordt geproduceerd, verhandeld en geconsumeerd. 

Italianen nemen hun voedsel zeer serieus. De Toro is van mening dat de moderne, gemechaniseerde tuinbouw het rijke agrarische erfgoed van het land heeft verarmd en uiteindelijk ook haar keuken. Traditionele groenten- en fruitrassen lenen zich bijvoorbeeld niet voor intensieve teelt en zijn zodoende van het menu verdwenen. 

Het verdwijnen van de traditionele tuinbouw in Italië en de rest van Europa gaat terug tot het einde van de Tweede Wereldoorlog. Om Italië en overige Europese landen na de oorlog terug op weg te helpen, was er goedkope op grote schaal geproduceerde voeding nodig. Om dit te verwezenlijken, bevorderde de Europese Economische Gemeenschap ( nu de EU) een snelle industrialisatie van de landbouw, hetgeen heeft geleid tot het toenemend gebruik van meststoffen en het ontstaan van monoculturen en homogene landschappen.

Nu lijkt het er echter op dat steeds meer Italiaanse telers en consumenten de visie van Civilta Contadina delen. Met een totale omzet van €31,5 miljard in 2017 is de agrarische sector nog steeds van groot belang voor de Italiaanse economie en de biologische teelt breidt zich razendsnel uit. Tussen 2010 en 2016 groeide het aantal biologische telers met 53%. 

Toch vertegenwoordigen zij slechts 4,5% van de totale markt. De voormalige rechter Valerio Tanzarella, die een biologisch teeltbedrijf in Puglia runt, is één van de 64.000 biologische telers die deze bescheiden markt bedienen. 

Dw.com beschrijft hoe de Italiaanse agrarische organisatie Confagricoltura de missie van Civilta Contadina's onderschrijft omdat het meent dat het behoud van het agrarische erfgoed van groot belang is. 


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven