Thomas Däbel, Serwo Packaging:

"Er is een duidelijke trend richting afbreekbare verpakkingen"

„Onze nieuwe verpakking is een papiervezelproduct. Voor ons stond daarbij in eerste instantie de ecologische gedachte centraal, oftewel de composteerbaarheid in tegenstelling tot een normale kunststof verpakking", vertelt Thomas Däbel, procuratiehouder en vestigingsleider van Serwo Packaging. Het bedrijf heeft een schaaltje voor groenten en fruit uit papiervezels ontwikkeld dat met een deksel van gerecycled PET of het bio-kunststof PLA te sluiten is. „De stof is ademend, wat ons schaaltje perfect maakt voor de verpakking van fruit, met name bessen."

„Ons schaaltje is de eerste papiervezelschaal die van een deksel kan worden voorzien. Het is te sluiten met een PET- of PLA-deksel. Dat maakt ze ideaal voor de levensmiddelenhandel." Het schaaltje bestaat uit FSC-gecertificeerd recyclingpapier, dat composteerbaar of herbruikbaar is. Dat de verpakking veilig gebruikt kan worden voor levensmiddelen, werd door het toonaangevende instituut 'ISEGA - Aschaffenburg' gecontroleerd en bevestigd.

„Bij de vorm van het schaaltje hebben we ons heel duidelijk op de vormgeving van een standaard PET-schaaltje georiënteerd. Aan de ene kant wat betreft de mogelijkheid tot het verpakken in kratten, maar ook wat betreft de deksel." Het schaaltje werd op aanvraag van de retailketens Rewe en Penny ontwikkeld: „De bedoeling was om aardbeien uit beschutte teelt passend te verpakken. Dit product is hoogwaardiger en duurder dan aardbeien uit de vollegrondsteelt en daarom wilde men zich met de verpakking ook onderscheiden tegenover de massa. Hierdoor heeft men gekozen voor een ademend, biologisch afbreekbaar en hygroscopisch materiaal. In tegenstelling tot verpakking van puur kunststof kan ons schaaltje een bepaalde mate aan vocht opnemen en ook weer (aan het fruit) afgeven. Dat zorgt voor een goed bioklimaat in het schaaltje."

Ook wat betreft de verkoop is de verpakking van voordeel, weet Thomas: „Een andere eis was dat het product tegen aanraken werd beschermd. Dat moest echter niet gewoon met een flowpack gebeuren, maar men koos voor een mooi, breed schaaltje. Zo worden de aardbeien mooi gepresenteerd en krijgen ze minder makkelijk drukplekken." Vaak zijn handelaren op zoek naar de voordeligste verpakking. Bij hoogwaardigere producten is men echter ook bereid iets meer te investeren. „Natuurlijk zouden we alles zo goedkoop mogelijk in kunststof kunnen verpakken of we maken ons sterk voor de ecologische verpakking en zijn dan gewoon bereid er iets meer aan uit te geven. Dat wordt ook door de consumenten zo geaccepteerd."

Het schaaltje was weliswaar oorspronkelijk voor Rewe en Penny bedoeld, maar werd al snel ook door directe verkopers goed ontvangen: „We hebben heel veel goede feedback op onze schaaltjes gekregen. Van de handling tot aan de stipte levering en natuurlijk de kwaliteit klopte dit jaar gewoon alles – we hebben geen enkele reclamatie gehad bij meer dan 2 miljoen schaaltjes voor Rewe en Penny alleen al." Een mooi begin voor het nieuwe product, vindt Thomas.

„Er is een heel duidelijke trend richting afbreekbare verpakkingen"
„Bij ons draait bijna alles om papier. We zijn bijzonder sterk in het produceren van papieren draagtassen en hebben op dit gebied veel bereikt op de Duitse markt." De draagtassen zijn het belangrijkste product omdat ze veelzijdig in gebruik en vormgeving zijn. „Met papier zijn er heel veel mogelijkheden om de verpakking ook als imagodrager te gebruiken."

„We hebben speciaal voor de asperges natsterke papieren draagtassen ontwikkeld. Zo kan men de asperges langer transporteren. De tassen kunnen ook gebruikt worden bij de verkoop op boerderijwinkels en zijn zo geconstrueerd dat men bessenschaaltjes er stevig naast elkaar in kan plaatsen."

Naast de retailsector en directe verkopers belevert Serwo Packaging onder andere ook ziekenhuizen met producten uit papiervezelstoffen.

Serwo Packaging is dit jaar op 21 en 22 november op de expo-SE te vinden, op Stand 1/F-14.

Voor verdere informatie:
Thomas Däbel
Serwo Packaging
Zweigniederlassung der SERWO GmbH
Halberstädter Straße 19
39435 Egeln
Tel: +49 (0)39268 3025-0 
E-mail: info@ser-pack.com
Web: www.ser-pack.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.