Demonstratie van biologische melkveehouders tegen mestfosfaatbeleid

"Wij vluchten naar Brussel. Biologische sector niet meer welkom in Nederland"

Op woensdagmiddag 21 november 2018 demonstreren zeker 75 biologische melkveehouders en een koe tegen het Fosfaatbeleid van minister Schouten. Zij vluchten naar Brussel waar zij om 13.00 uur bij het Berlaymont gebouw hun tenten opslaan. Minister Schouten wil de biologische boeren geen vrijstelling geven binnen deze mestwet: een wet die mestoverschot moet reguleren. De biologische sector had en heeft geen mestoverschot. "De Fosfaatwet beperkt de biologische sector aan alle kanten. Het vergroot hun mesttekort en stimuleert meer melkproductie per koe. Dit zijn zaken die indruisen tegen biologische landbouwprincipes. De toekomst van de biologische sector staat op het spel. Feitelijk moeten wij opdraaien voor de mestproblemen van de intensieve melkveehouders. Dat vinden wij onacceptabel", aldus de actievoerders.

In Nederland zijn circa 18.000 melkveebedrijven, waarvan 450 melkveehouders gecertificeerd biologisch zijn. Zij werken in een eigen zuivel –en mestmarkt met een hoge standaard als het gaat om dierenwelzijn, milieu, biodiversiteit en maatschappelijk verantwoord ondernemen: Best Practice landbouw.

Vrijstelling
"Minister Schouten wil geen Vrijstelling verlenen aan biologische melkveehouders binnen de Fosfaatwet, terwijl de wet daar wel ruimte voor biedt. Het enige argument dat zij voor haar weigering aandraagt, is dat zij vreest dat allerlei groepen boeren dan op de stoep komen staan voor een vrijstelling. De biologische boeren vinden haar reden onvoorstelbaar: ”Je moet (mest)problemen verhalen bij de veroorzakers. Je moet de rekening niet neerleggen bij de biologische boeren. Schouten weet dat wij geen mest –en milieuproblemen veroorzaken.” Extra zuur is dat er in de biologische sector juist sprake is van mesttekort, wat negatieve gevolgen heeft voor de biologische groententeelt en akkerbouw. Wij mogen geen kunstmest gebruiken."

"Melkveehouders mogen (ook al hebben ze land genoeg) alleen een extra koe (en mest produceren) houden als er € 9.000,= per koe wordt betaald aan fosfaatrechten. Want dat is het principe van de Fosfaatwet. Zo’n investering komt voor een biologische boer met lager productieve koeien en ander mestmarkt nooit uit. De bio-sector wordt door de wet tien jaar terug gezet en hun mesttekort zal verder toenemen en de gehele biologische sector raken." 

Brussel
De Eurocommissie Milieu heeft de biologische melkveehouders voor de zomer per brief laten weten een Vrijstelling te rechtvaardigen, omdat bio-boeren de mest -en milieuproblemen in Nederland niet veroorzaken. Nu Schouten steevast een Vrijstelling blijft weigeren, vluchten de biologische boeren naar Brussel. Met een ‘Emergency Letter’.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven