Maxim Kulik, Vinaigrette

"Oekraïne wordt grote speler op biologische markt"

Gezien het overvloedige aanbod aan appelen dat er momenteel op de Europese markt aanwezig is, heeft het telen van grote volumes appelen geen zin. De prijzen zijn extreem laag en telers zoeken naar manieren om waarde aan hun product toe te voegen, willen zij dit seizoen nog wat verdienen. Het Oekraïense Vinaigrette is van mening dat kwaliteit de belangrijkste focus moet zijn. 

"Het was een moeilijk seizoen voor Oekraïense appeltelers," vertelt Maxim Kulik, consultant bij Vinaigrette. Dankzij de weersomstandigheden zijn de volumes groter dan ooit en dat zit de concurrentie in de weg. Zelfs in een situatie als deze moeten we aan onze contractverplichtingen voldoen. We leveren nu alweer voor het derde jaar aan het Verenigd Koninkrijk dat 80% van ons fruit afneemt. Hoewel Poolse appelen goedkoper zijn, kunnen wij betere kwaliteit leveren. Daarnaast maken we bij de teelt minder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en ook dat spreekt onze klanten aan. Om deze reden zijn zij graag bereid iets meer voor Oekraïense appelen te betalen." 

Alleen al de focus op kwaliteit voegt waarde toe aan het product maar Vinaigrette doet nog meer dan dat, legt Kulik uit: "We telen al geruime tijd biologische appelen en dit heeft ons een voorsprong op de markt gegeven. We hebben in de loop der jaren alle benodigde certificaten ontvangen en ik ben er dan ook van overtuigd dat Oekraïne mettertijd een voorname speler op de biomarkt zal worden. We hebben een groot potentieel dankzij onze vruchtbare bodem en andere landen beginnen dit ook door te krijgen. Momenteel telen we appelen op een areaal van 1.000 hectare maar ik verwacht dat dit de komende jaren zal groeien naar 5.000 tot 10.000 hectare."

Momenteel zijn er nogal wat problemen met betrekking tot arbeidskrachten in Oekraïne omdat kleine en middelgrote teeltbedrijven onvoldoende mankracht hebben om al hun appelen te plukken. "Onze mensen krijgen in het buitenland veel meer betaald voor dit werk. De meeste kleine en middelgrote telers in Oekraïne kunnen dit soort lonen niet betalen. Ons bedrijf heeft dit probleem niet omdat we onze appelen tegen hogere prijzen kunnen verkopen en zodoende onze arbeidskrachten beter kunnen betalen. Toch moet dit probleem aangepakt worden. Als appelen verkocht worden voor €0,03 - €0,04 per kilo en de kosten voor de export €0,11 - €0,12 per kilo bedragen, dan wordt het problematisch en gaat er veel product verloren."

Vinaigrette zal deelnemen aan de vakbeurs Fruit Logistica in Berlijn maar niet om haar appelen te promoten: "We hebben een tijd geleden een app ontwikkeld waarmee de prijzen op de Europese markt gemonitord kunnen worden. We hebben deze app sindsdien verbeterd en willen dit graag met de bezoekers in Berlijn delen."

Voor meer informatie:
Maxim Kulik
Vinaigrette LLC
Tel: +38 0999 100 251
Email: sales@trebyan.com  
www.vinigrette.com

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven