Vereniging BioLogisch Limburg opgericht

De Vereniging BioLogisch Limburg is maandag 12 november officieel opgericht. De vereniging wil de biologische land- en tuinbouw in Limburg stimuleren en professionaliseren.

Om dit te bereiken, vinden er verschillende activiteiten plaats op het gebied van afzet, kennis en belangenbehartiging.

Het areaal biologische landbouw evenals het aantal biologische bedrijven is in Limburg lager dan in de rest van Nederland. Daarom wil de Provincie Limburg de biologische landbouw in Limburg een impuls geven. De provincie kende daarom een POP3 subsidie toe aan Wageningen Universiteit, Vereniging BioLogisch Limburg i.o., Arvalis en Land&Co. Deze subsidie wordt ingezet om de biologische sector in Limburg te stimuleren en professionaliseren. Om dit alles te coördineren is de Vereniging BioLogisch Limburg opgericht.

De activiteiten, die uitgevoerd worden, zijn gestoeld op drie verschillende poten: afzet, kennis en belangenbehartiging. De afzetorganisatie werkt aan het vergroten van de afzet van de biologische producten. Zij gaat actief aan de slag met het vergroten van de afzet binnen de retail.

Het kenniscentrum wordt de kennisorganisatie voor het verduurzamen van zowel de gangbare als de biologische sector. Kerntaak is het vergroten en delen van kennis over de biologische bedrijfsvoering onder zowel biologische als gangbare landbouwers. Dit wordt onder andere gedaan door het begeleiden van bedrijven die willen omschakelen. Daarnaast jaagt zij ontwikkelingen aan op het gebied van innovaties en nieuwe teelten.

Ook maakt een ‘bodemacademie’ onderdeel uit van het kenniscentrum waar biologische en gangbare ondernemers terecht kunnen met vragen over de kwaliteit van de bodem, bewerkingsmethoden, voorkomen en bestrijden van ziektes en plagen en hieraan gekoppeld de gewaskeuze.

De belangenbehartiging binnen de organisatie zorgt voor het verenigen van de bestaande biologische ondernemers tot een producentenvereniging. De primaire taak van deze organisatie is het oppakken van de collectieve belangenbehartiging voor de biologische sector in Limburg. De producentenvereniging vertegenwoordigt de biologische sector in het Biohuis.

De afgelopen maanden hebben de eerste oriëntatiebijeenkomsten plaatsgevonden die gangbare agrariërs met ambities om de overstap te maken naar biologisch, helpen bij het maken van de juiste keuze. Deze bijeenkomsten zijn goed bezocht wat nog maar eens aantoont dat biologische landbouw aan interesse wint en de geïnitieerde activiteiten van de Vereniging effect hebben.

Voor meer informatie:
Arend Jan Cuperus
Arvalis
06 51490278. 
www.biologischlimburg.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.